Nagano – Zrození hrdinů: Filmař z Liberce tvoří unikátní loutkový animák

16. říjen 2017
Koktejl

Na plátnech kin ožijí hokejové legendy. Tak, jak je ještě nikdo nikdy neviděl, v originální loutkové podobě. V Liberci se připravuje nový celovečerní animovaný film Nagano – Zrození hrdinů o hokejovém turnaji století na zimních olympijských hrách v Naganu 98. Film produkuje a režíruje liberecký filmař Pavel Sadílek.

Ve filmu s rozpočtem 60 miliónů korun si zahraje přes 190 loutek na 30 lokacích. Scénář filmu vzešel od Petra Kolečka a podílí se na něm taky brankář zlatého českého výběru Dominik Hašek a televizní komentátor Robert Záruba, kteří byli a jsou nedílnou součástí hokejového turnaje století.

Podívejte se, jak náročná je příprava takového loutkového animovaného filmu:

Simona Stašová jako lapačka Dominika Haška

Zajímavé je, že k tvůrcům se připojila herečka Simona Stašová, která hraje lapačku Dominika Haška. „To vzešlo z reálné události, kdy Dominik Hašek v základní skupině proti Rusům dostal pukem do hlavy. My s tímto momentem pracujeme, že po této události hokejista začne svou lapačku slyšet,“ komentuje Sadílek.

Figurky podobné těm od Tima Burtona

Nápad, režie a první scény jsou dílem Pavla Sadílka, v jehož libereckém ateliéru stojí kulisa olympijského stadionu, model ledové plochy a celá řada rekvizit. Před časem tu rozhýbávali loutku Jaromíra Jágra, konstrukcí podobnou figurkám Tima Burtona Figurky z Liberce mění mimiku – můžou se usmívat, ale i mračit. „Tim Burton používá podobné licencované technologie,“ říká filmař a dodává: „Čeští animátoři jsou zvyklí na to, že figurky mají přišroubované nožky. Tady je to problém, protože figurka má brusle.“

Tvorbu filmu o hrdinech z Nagana můžete podpořit i vy

Tvůrci filmu se nyní obracejí na širokou veřejnost s prosbou o podporu na výrobu nových loutek českého národního hokejového týmu z Nagana. Chtějí dokončit vývoj a spustit výrobu nových loutek, která je velmi finančně velmi nákladná. „Celou kampaň odstartujeme s Jaromírem Jágrem a Dominikem Haškem,“ říká režisér Sadílek. Nejde vůbec o neobvyklý postup.

Podobnou taktiku zvolil například známý americký scénárista Charlie Kaufman, který získal na kickstartovém serveru 200 tisíc dolarů na vznik svého nového loutkového celovečerního filmu Anomalisa.

Jaromír Jágr ve své "figurkové" podobě určené pro animovaný film

Zábava i dojetí. Animace zvládne obojí

Hledání finanční podpory není jediným záměrem běžící internetové kampaně. Podle režiséra Pavla Sadílka je cílem filmařů zapojit do podpory filmu co nejvíc fanoušků, kteří se tak mohou stát součástí mimořádného projektu a podílet se na vzniku něčeho výjimečného.

„Animace skýtá spoustu možností, jak diváka pobavit a přitom tam dát velké momenty a diváka i dojmout. V loutce jsem našel daleko větší možnosti, co se týče osvětlení, atmosféry. Když se podíváte na 3D filmy, jsou krásné, ale atmosféra je u všech podobná,“ uzavírá Sadílek.

Liberecký filmař Pavel Sadílek s "figurkovým" Jaromírem Jágrem v ateliéru, kde vzniká nový animák
autor: David Hamr
Spustit audio