Nadýchaný voňavý dožínkový koláč podle receptu z úrodného dolního Pojizeří
V kraji vína vinobraní, v kraji chmele dočesná a u nás dožínky. Různé názvy ale podobné akce věnované poděkování za úrodu jsou dodnes spojené s měsícem září. V dobách našich babiček ale měly tyto oslavy větší význam. Připomenou to Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření receptem na dožínkový koláč.
- 1 kg hladké mouky
- 10 dkg tlučeného cukru
- špetka soli
- 2 vejce
- 20 dkg másla
- na kvásek: 4 dkg droždí, 1 dcl mléka, lžička cukru
- Náplň: 10 dkg vlašských ořechů, nasekaných či namletých
- 5 dkg cukru
- 6 dkg strouhaného perníku
- 1 kg jablek
- 1 kg hrušek
- 10 dkg cukru
- lžička mleté nové koření
- žloutek na potření
- tlučený cukr na posypání
Kvásek zaděláme obvyklým způsobem. V míse utřeme máslo a vejce, přidáme kvásek a mouku a vypracujeme hladké těsto. Necháme vzejít. Zatím umeleme ořechy, v pánvi necháme zkaramelizovat cukr, vmícháme ořechy, směs rozetřeme na papír a necháme vychladnout. Jablka a hrušky oloupememem zbavíme jaderníků a nakrájíme na plátky. Cukr promícháme s mletým kořením.
Formy na koláč (těsto stačí na 2 velké koláče) vymažeme máslem. Nakynuté těsto rozdělíme na čtvrtiny. Jednu rozválíme na placku o něco větší, než je forma. Vyložíme jím formu a vytvoříme okraje. Dno posymeme mletým perníkem, vložíme plátky ovoce, posypeme ochuceným cukrem, a zkaramelizovanými ořechy. Zbylé těsto rozválíme, vykrájíme z něj různé tvary ozdobíme jimi koláč. Okraje a ozdoby potřeme rozšlehaným žloutkem. Pečeme asi ¾ hodiny. Upečený koláč pocukrujeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.