Nadýchaný voňavý dožínkový koláč podle receptu z úrodného dolního Pojizeří

V kraji vína vinobraní, v kraji chmele dočesná a u nás dožínky. Různé názvy ale podobné akce věnované poděkování za úrodu jsou dodnes spojené s měsícem září. V dobách našich babiček ale měly tyto oslavy větší význam. Připomenou to Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření receptem na dožínkový koláč.

Ingredience
  • 1 kg hladké mouky
  • 10 dkg tlučeného cukru
  • špetka soli
  • 2 vejce
  • 20 dkg másla
  • na kvásek: 4 dkg droždí, 1 dcl mléka, lžička cukru
Ingredience
  • Náplň: 10 dkg vlašských ořechů, nasekaných či namletých
  • 5 dkg cukru
  • 6 dkg strouhaného perníku
  • 1 kg jablek
  • 1 kg hrušek
  • 10 dkg cukru
  • lžička mleté nové koření
  • žloutek na potření
  • tlučený cukr na posypání

Kvásek zaděláme obvyklým způsobem. V míse utřeme máslo a vejce, přidáme kvásek a mouku a vypracujeme hladké těsto. Necháme vzejít. Zatím umeleme ořechy, v pánvi necháme zkaramelizovat cukr, vmícháme ořechy, směs rozetřeme na papír a necháme vychladnout. Jablka a hrušky oloupememem zbavíme jaderníků a nakrájíme na plátky. Cukr promícháme s mletým kořením.

Formy na koláč (těsto stačí na 2 velké koláče) vymažeme máslem. Nakynuté těsto rozdělíme na čtvrtiny. Jednu rozválíme na placku o něco větší, než je forma. Vyložíme jím formu a vytvoříme okraje. Dno posymeme mletým perníkem, vložíme plátky ovoce, posypeme ochuceným cukrem, a zkaramelizovanými ořechy. Zbylé těsto rozválíme, vykrájíme z něj různé tvary ozdobíme jimi koláč. Okraje a ozdoby potřeme rozšlehaným žloutkem. Pečeme asi ¾ hodiny. Upečený koláč pocukrujeme.