Nadýchané jablečné kroužky v pivním těstíčku od Pavla Pospíšila jsou jako palačinky s jablečným koláčem dohromady

Tento recept pro nás usmažil podle receptu své maminky porotce soutěže Pochoutkový rok a michelinský šéfkuchař Pavel Pospíšil. Pivo a ušlehaný sníh těsto nadýchnou a udělají vláčnější. Jablečné kroužky se dají jíst teplé i studené. Je to radost v ústech.

Postup

Ingredience
  • 4 jablka
  •  
  • Na těstíčko:
  • 500 g hladké mouky + mouka na obalení
  • 200 ml mléka
  • 100 ml plzeňského piva
  • 4 vejce
  • špetka soli
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • špetka kypřicího prášku do pečiva
  • olej na smažení
  •  
  • Na dokončení:
  • 5 lžic moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • lžička strouhané limetkové kůry

Pomocí speciálního vykrajovátka odstraníme z jablka jádřinec, přičemž jablko musí zůstat celé. Jablka oloupeme a nakrájíme na 1 centimetr silná kolečka.

V mléce rozšleháme žloutky a poté po částech zašleháme hladkou mouku. Následně do těsta přilijeme světlé pivo a vše zamícháme. Pomocí metličky do těsta zapracujeme moučkový cukr smíchaný s vanilkovým cukrem a kypřicím práškem do pečiva. Vznikne nám hustší těsto jako na lívance. Na závěr do těsta zlehka vmícháme sníh ušlehaný z bílků a špetky soli. Těsto by mělo být řidší, ale zároveň nám musí zůstávat na jablkách.

Jablečné kroužky obalíme v hladké mouce a poté v připraveném těstíčku. Obalené kroužky vkládáme do středně rozpáleného oleje na pánvi a smažíme z obou stran dozlatova. Při smažení by se těsto mělo díky pivu, kypřicímu prášku a bílkům lehce nafouknout.

Usmažené ještě horké kroužky obalujeme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

Podáváme posypané strouhanou kůrou z limetky a s vanilkovou omáčkou.

Pavel Pospíšil

Recept má po mamince, které ho svým dětem dělávala, když se rodinný sad obsypal jablky. Tahle pochoutka mu připomíná dětství a voní maminkou.

Pavel Pospíšil je veselý chlapík, který si vaření a přípravu nejrůznějších jídel užívá. Ochutnali jsme díky němu i paštiku servírovanou v profiterolce z odpalovaného těsta nebo výborné pečené kuře.

Pavel Pospíšil