Nádrž i nový bazén s čistou vodou. Rekonstrukce koupaliště v Chrastavě začne ještě letos

7. září 2021 11:00

Lidé v Chrastavě se na tamním koupališti v posledních letech nemohli koupat kvůli špatné kvalitě vodě. Zastupitelé města v pondělí 6. září odsouhlasili investici 27 milionů korun do jeho opravy.

Koupaliště v Chrastavě se delší dobu potýká se špatnou kvalitou vody nevhodnou ke koupání. Podle hygieniků by se tam lidé vůbec neměli koupat. To by se ale mělo změnit.

„Současné koupaliště bude zmenšené na polovinu, z toho vznikne nádrž. V uvolněném prostoru bude zbrusu nový bazén o rozměrech 20 x 8 metrů, s hloubkou 1,30 metru, bude tam i navazující brouzdaliště. Bude napájené pitnou vodou, případně doplňováno z vrtu,“ popsal chystanou rekonstrukci starosta města Michael Canov z SLK. Nádrž chce město postavit i kvůli hasičům, v případě požáru z ní můžou čerpat vodu.

Koupaliště tedy bude mít nerezovou vanu a vedle něj bude brouzdaliště s vodními prvky pro malé děti. Přírodní koupaliště se zmenší zhruba na polovinu, což podle starosty povede k tomu, že voda z Vítkovského potoka, který ho napájí, se bude moci lépe měnit.

Vedle přírodní nádrže vznikne prostor pro betonové odpočinkové molo. Díky rekonstrukci by tam mělo vzniknout více místa na trávníku, počítá se se sluneční opalovací loukou. Rekonstrukce začne na podzim 2021 a, pokud vše půjde podle plánu, lidé by se tam mohli koupat už na začátku června 2022.

Lidé se doposud v chrastavském koupališti nemohli koupat proto, že plocha trpí kolísavou kvalitou vody z Vítkovského potoka. I v roce 2021 tam byla podle hygieniků voda od začátku sezony nevhodná, rozbory vody vykazovaly překročení limitu takzvaného fekálního znečištění.

Bakterie se do koupaliště dostávaly z polí po přívalových deštích. Koupaliště správce opakovaně vypouštěl a čistil, nicméně hodnoty nebyly dobré. Hygienici tam proto koupání nedoporučovali. Bakterie totiž můžou kromě běžných střevní potíže způsobit i koliku.

autoři: Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související