Nadace Euronisa slaví 25 let. Potřebným rozdělila už víc než 37 milionů korun

Od liberecké Nadace Euronisa získaly za čtvrtstoletí její existence peníze stovky neziskových organizací. Peníze tak šly například seniorům, matkám s dětmi nebo zdravotně postiženým. Její činnost teď připomíná výstava ve vestibulu Krajského úřadu v Liberci.

Na patnácti výstavních panelech mapuje liberecká nadace celou svou historii, představuje veřejnou sbírku Pozvedněte slabé a ukazuje i skleněné plastiky nebo grafické listy připravené pro letošní ročník tradiční dobročinné aukce umění.

Zřizovací listina Nadace Euronisa

Založení Nadace Euronisa před 25 lety připomíná zřizovací listina na jednom z panelů.

„Je to doklad o tom, že Nadace Euronisa byla založena sborem Jednoty bratrské v Liberci. Je tam i podpis tehdejšího pastora a správce sboru Evalda Ruckého. Tehdy bratři spolu s Petrem Krásným dostali nápad založit organizaci, která bude pomáhat druhým,“ uvedl k počátkům Nadace Euronisa její ředitel Petr Dušák. Křesťanská nadace podle něj rozdělila za 25 let své existence víc než 37 milionů korun a podpořila více než 1360 projektů.

Nadace Euronisa každý rok v Liberci pořádá benefiční aukce umění

Kromě každoroční sbírky Pozvedněte slabé se liberecká nadace dostala do širšího povědomí také díky každoročním dražbám uměleckých děl, ze kterých jdou výtěžky na charitativní účely.

Bajaja bojuje s drakem - dílo sochaře Jaroslava Brychty z 30. let 20. století darovala Nadaci Euronisa jeho dcera

„Benefiční aukce umění začaly v roce 1997, kdy jsme dostali dědictví po významném regionálním autorovi Františku Patočkovi. A dostali jsme nápad, že bychom mohli tato díla dát do dražby. Začali jsme obcházet nejdříve regionální autory, pak jsme se i díky herci Janu Kačerovi, tehdejšímu řediteli Charty 77, dostali i k významným celorepublikovým umělcům,“ popsal počátky dnes už tradičních charitativních dražeb Petr Dušák. Za 23 ročníků benefičních aukcí se Nadaci Euronisa podařilo prodejem bezmála 4000 uměleckých děl získat 16 milionů korun.

Na vernisáži výstavy k 25 letům Nadace Euronisa bylo docela plno

Výtěžek pak Nadace Euroniosa rozděluje mezi neziskové organizace. Ty se můžou zhruba v polovině roku přihlásit do otevřeného grantového kola, které se koná každý podzim. A kam vlastně peníze od liberecké nadace putují?

„Pomáháme napříč celým spektrem života. Pomáháme maminkám s dětmi v tísni, různě handicapovaným lidem, třeba zdravotně, mentálně, duševně postiženým nebo lidem ze sociálně znevýhodněného prostředí. A samozřejmě jsme zaměřeni i na seniory, kteří to potřebují,“ vyjmenoval Petr Dušák.

Biskup Jednoty bratrské Jan Klas křtí kalendář vydaný k 25 letům Nadace Euronisa

S celu historií a činností Nadace Euronisa se návštěvníci krajského úřadu můžou seznámit až do konce března.

autoři: Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související