Nad Albrechticemi v Jizerských horách stojí nová rozhledna

15. červenec 2020

21 metrů vysokou dřevěnou vyhlídku se obec rozhodla vybudovat právě letos, k výročí 350 let od založení Albrechtic.

V Jizerských horách jsou rozhledny jako doma, a teď tam přibude jedna další. Nová dřevěná vyhlídka stojí na Světlém vrchu nad Albrechticemi. Obec má Světlý vrch na svém znaku, a tak se rozhodla ho při příležitosti 350 let od svého založení zvelebit; a co jiného postavit na kopci s výhledem do krajiny než rozhlednu.

K nové rozhledně ze světlého dřeva vzal naši redaktorku nezávislý starosta Albrechtic Jaroslav Zeman, který jí popsal, kam všude bude z výšky vidět. Na ochoz se ještě nedostanete, zbývá upevnit schody. Slavnostní otevření rozhledny je naplánované na září. Podle slov starosty Zemana by měla být propojkou s Tanvaldskou vyhlídkou a protrženou přehradou na Bílé Desné. A jak ji pojmenují? Poslechněte si reportáž.

Rozhledny jako fenomén

Čtěte také

Rozhledny k Jizerským horám patří, a nejen ty staré. Nová se bude stavět také na Špičáku, o jedné uvažují i ve Smržovce, na tamní skalní vyhlídce Finkstein. Jak říká architekt a popularizátor architektury David Vávra, jde o určitý folklor: „Němci rozhledny milovali, a tady jsme v Sudetech; a teď je navíc určitým módním trendem je opravovat a stavět nové,“ vysvětluje. O oblibě rozhleden vědí svoje i na infocentru v Jablonci nad Nisou. Právě vyhlídky velmi lákají. Je to každý rok stejné, potvrdila před časem tamní pracovnice Regina Fučíková. Ostatně Jablonec má taky jednu svoji rozhlednu přímo ve městě, radniční věž, a ta letošní turistickou sezonu už zahájila.

autor: sas
Spustit audio

Související