Na ZOH v Koreji se blýskne i jablonecká bižuterie a novoborské sklo

9. únor 2018 08:14

Slavnostním zahájením dnes začíná zimní olympiáda v Jižní Koreji. V asijské zemi se ale kromě sportovců představí i čeští výrobci skla a bižuterie z našeho regionu.

Český dům v Pchjongčchangu, který je pro české návštěvníky i fanoušky důležitým místem, už zdobí skleněné sochy sportovců. Najdeme tam hokejistu, snowboardistu a rychlobruslaře. Pro olympijské hry v Koreji je vyrobili skláři novoborského Lasvitu. Lehce nazelenalé trubičky tvoří siluety symbolizující tři známé sporty. Autor a designér Maxim Velčovský použil odolné, takzvané borosilikátové sklo. To se běžně používá na výrobu chemického a varného skla.

Putovní výstava křehké krásy z Jablonce v Soulu

V Soulu můžou návštěvníci olympiády vidět zajímavou výstavu. V tamějším muzeu bižuterie vystavují i jabloneckou bižuteriii. Předměty jsou umístěné v malých vitrínkách, které jsou kulaté a na přenosném stojanu.  Výstava je přímo koncipovaná jako mezinárodní, říká ředitelka jabloneckého Muzea skla a bižuterie Milada Valečková: „Vznikla už před dvěma lety a od té doby už objela mnoho míst Evropy i světa. Minulý rok byla v Japonsku a teď čeká na zahájení her v Koreji.“

Výstava představuje i mladé designéry z Jablonce nad Nisou a autorské šperky, nebude k vidění v jabloneckém muzeu, ale po skončení olympiády bude dál putovat po světě.

autor: jch
Spustit audio