Na Zlaté návrší v Krkonoších se dostanete snadněji. Začaly jezdit nové turistické spoje

Z Jilemnice a z Harrachova na Zlaté návrší v Krkonoších dnes začínají jezdit nové autobusové linky. Budou posilou hlavně o prázdninách, v provozu mají být do 28. září.

Společnost Korid LK, která v Libereckém kraji koordinuje dopravu, některé autobusové spoje propojí i s jízdními řády vlaků. Ty regionem projíždějí ve směru od Trutnova a Chlumce nad Cidlinou.

„Linka ze směru Jilemnice bude pod číslem 991 přímo až na Zlaté návrší zajíždět během dne každé dvě hodiny. Vybrané spoje budou dokonce navazovat na vlaky v Martinicích. Mimo to budou jezdit pendly mezi Zlatým návrším a parkovištěm v Horních Mísečkách,“ přiblížil některé novinky v dopravě na turisticky atraktivní lokalitu jednatel společnosti Korid LK Pavel Blažek.

Posílený je i provoz linky 995 z Harrachova a Rokytnice nad Jizerou. A upravený je nově i jízdní řád linky 947, která jezdí mezi Jilemnicí, Vítkovicemi a Horními Mísečkami. A to tak, aby vyhovoval hlavně místním obyvatelům, kteří pravidelně jezdí do zaměstnání. 

„Cílem nové koncepce autobusové dopravy je umožnit lidem využívat veřejnou dopravu rovnou z domova, či z některého z ubytovacích zařízení v Krkonoších. Lidé tak nebudou vázaní na parkoviště pro své auto a mohou si naplánovat například různé varianty výletů,“ doplnil k sezonním změnám v jízdních řádech Pavel Blažek.

Na linkách podle něj platí tarif IDOL, takže držitelé karet Opuscard mají zvýhodněné jízdné. Krajský úřad i dopravce budou nový koncept v létě průběžně vyhodnocovat. Pokud se osvědčí, může být sezónní provoz prodloužen.

autoři: Tomáš Tesař , reČRoL
Spustit audio

Související