Na zámku Kačina u Kutné Hory si můžete vychutnat atmosféru unikátního zámeckého divadla

27. listopad 2022

Zámek Kačina nedaleko středočeské Kutné Hory byl počátkem 19. století postaven jako reprezentační sídlo. V současnosti je sídlem jedinečných expozic Národního zemědělského muzea – Muzea českého venkova. Unikátní prvky kdysi luxusního šlechtického sídla se přitom dochovaly dodnes. Mezi nimi soukromé šlechtické rodinné divadlo.

Zámek Kačina nedaleko středočeské Kutné Hory patří mezi nejvýznamnější stavby empírové architektury v Čechách. Nechal si ho postavit hrabě Jan Rudolf Chotek. Jako tehdejší president gubernia a nejvyšší purkrabí Království českého potřeboval letní sídlo. Zámek Kačina svým velkolepým pojetím splňoval nejpřísnější nároky na reprezentaci muže jeho postavení. Pro stavbu byla zvolena jediná vyvýšenina v širokém okolí zvaná v Kačinách. Honosný zámek postavený podle architektonického návrhu drážďanského architekta Christiana Friedricha Schurichta tak doslova vynikal nad svým okolím.

Zámek i okolní park prošly v posledních letech náročnou rekonstrukcí a v jeho interiérech jsou dnes expozice Národního zemědělského muzea – Muzea českého venkova. Jedinečná je originální konírna, která je součástí jedné z kolonád zámecké budovy a není tak umístěná stranou v parku v hospodářských budovách, jak bývalo na zámcích zvykem. Konírna je ze dvou třetin zapuštěná pod terén, koně tak dovnitř vcházeli přímo ze zámeckého parku, doslova jako do garáže. Dodnes jsou tu zachované původní kamenné napáječky i původní cihlová podlaha.

Další raritou je Chotkovská knihovna s původně více jak 40 tisíci svazky naučné i krásné literatury z 16. až 19. století. Návštěva knihovny je opravdovým zážitkem, nejen pro milovníky knih. A pokud na prohlídku zámku přijedete, nenechte si ujít ani procházku po okolním rozsáhlém anglickém parku, který byl založen již roku 1789 podle návrhů vídeňského architekta a botanika F. N. Jacquina.

Malé orchestřiště s jedním z dochovaných dětských kostýmů

Rodinné divadlo s veškerým vybavením

Na zámku Kačina byste našli i divadlo, které bylo intenzívně využíváno mezi lety 1851 a 1869, později se hrálo už jen příležitostně. Technické vybavení divadla i jeho původní prostory se zcela zachovaly a tvoří tak jedinečný doklad podoby soukromého šlechtického divadla v 19. století.

V divadelních inscenacích účinkovali členové hraběcí rodiny spolu s vybranými úředníky a dalšími zaměstnanci zámku a panství. Hlavním iniciátorem divadelního dění na Kačině byl Rudolf Karel Chotek, který byl nejen hercem a režisérem, ale zároveň i autorem celkem 14 vlastních divadelních her.

Pohled do jeviště s původními kulisami

Divadlo má obdélníkový půdorys, který umožňuje úzký kontakt herců s publikem v parteru. Vzácní hosté seděli v lóžích a k dispozici byla i první galerie. Neurozené publikum z řad zaměstnanců zámku pak často sedávalo nebo stálo na horní galerii. Představení nebyla veřejná, sloužila čistě pro soukromou rodinnou zábavu nebo pro hosty majitelů sídla.

Divadlo žije i dnes

Hlediště a jeviště od sebe odděluje malé orchestřiště. Velmi cenné jsou dochované původní kulisy a především celá divadelní mašinérie. Pod prkny jeviště je prostor podjeviště s vertikálními šachtami, kam při změnách scény zajížděla závaží fungující jako protiváha pro spouštěné a vytahované dekorace. Dnes je tento prvek dochovaný pouze na Kačině. Kulisy se také obsluhovaly pomocí provazů z visutých lávek.

Ovládací prvky kulis v místech, kde se s nimi manipuluje v prostoru pod jevištěm

V divadle se dochovaly desítky kulis. Mezi nimi jsou nejen kulisy vyrobené přímo pro kačinské divadlo počátkem 19. století, ale i kulisy starší, které si Chotkové na Kačinu přivezli z vlastních zámeckých divadel ve Veltrusích a v Nových Dvorech.

Divadlo se využívá při různých akcích dodnes. Například si zde během oblíbeného adventního víkendu na Kačině můžete v neděli 4. prosince vychutnat vánoční koncert Markéty Fassati. Za návštěvu stojí i zrekonstruované interiéry zámku a zajímavé expozice Národního zemědělského muzea – Muzea českého venkova. Kromě toho jsou na Kačině připraveny speciální adventní prohlídky celého areálu.

Zámecké divadlo Kačina - detail stropu
Spustit audio