Na zámku Frýdlant udílel audienci u vévody Albrechta z Valdštejna

18. srpen 2011

Na severočeský zámek Frýdlant na Liberecku ve čtvrtek v 10 hodin přijel slavný vojevůdce Albrecht z Valdštejna. Ten začátkem 7.století vybudoval ve Frýdlantě panství, kterému se říkalo Štastná země.

Albrecht z Valdštejna byl středověký magnát, výborný organizátor a vojevůdce. Spojoval v sobě nadprůměrnou inteligenci a střízlivé uvažování s obdivuhodnou energií, rozhodností a činorodostí. Byl vždy velmi tvrdý, někdy až krutý ke svým podřízeným, ale současně i velkorysý k lidem, kteří odváděli dobrou práci.

Jak před časem zdůraznil generální ředitel Národního muzea Michal Lukeš, obdivuhodný byl jeho podnikatelský talent.

„Musím říct že jako historik jsem vždy na Valdštejna hleděl spíše jako na vojevůdce, tak nám to také říkali ve škole, a opravdu mě překvapilo jaký on to byl všestranný člověk a za jak krátkou dobu dokázal vybudovat tu Šťastnou zemi – impérium, které bylo nejen významné, ale i hospodářsky velice silné.“ neskrývá svůj obdiv Michal Lukeš.

Ředitelka hradu a zámku Frýdlant Jana Pavlíková prozrazuje,jak audience u vévody Albrechta probíhá: „Valdštejn tady po celý den pobývá, návštěvník si s ním popovídá a když pak odchází, končí se porhlídka tady v kuchyni...“

Mimochodem - středověká kuchyň je nově zrekonstruovaná - lze tam obdivovat dobové nádobí, porcelán,sklo i příbory a vévoda občas návštěvníky překvapí čerstvě upečenými buchtami.

Spustit audio