Na zámek Vartenberk ve Stráži pod Ralskem se po zimní přestávce vrací dělníci

2. květen 2021 11:00

Renesanční zámek Vartenberk ve Stráži pod Ralskem bude mít do podzimu kompletně opravenou vnější fasádu. Než se město před pěti lety pustilo do jeho rekonstrukce, památka dlouhá desetiletí chátrala. Na místě natáčel reportér Jiří Jelínek.

Dělníci mají letos mají za úkol dokončit poslední úsek vnější fasády. Stovky kilogramů omítky, tisíce pálených tašek nebo desítky nových desítky špaletových oken tomuto někdejšímu šlechtickému sídlu postupně vrací zašlou krásu. Opravy zámku samozřejmě probíhají pod dohledem památkářů.

„Takhle to chtěli, já jsem si představoval, že to budou chtít do hladka, ale oni jsou nadšení z toho, že to je sem tam křivé, prostě tak, jak to bylo v minulosti,“ komentoval nezávislý místostarosta Stráže pod Ralskem Bořivoj Malát téměř dokončenou vnější fasádu, která je na povrchu hrubá. 

Dělníci mají letos mají za úkol dokončit její poslední úsek. Cena bude asi dva miliony korun. Finanční pomoc už městu přislíbilo ministerstvo kultury a Liberecký kraj. Stráž nad Nisou opravuje zámek už pět let, už do něj investovalo s zhruba 13 milionů korun. Část z toho pomohly financovat různé veřejné fondy. Zámek sloužil po roce 1968 jako sídlo jednotky sovětské armády, potom dlouhá léta chátral.

autoři: jij , reČRoL
Spustit audio

Související