Na vlastní kůži: Restaurace a kavárny první den rozvolnění opatření. Praskaly ve švech?

3. prosinec 2020 17:35

Po týdnech mimořádných opatření se znovu otevřely nejen restaurace, ale také hospody, kavárny a bistra. Naše redaktorka se první den uvolnění opatření vypravila na oběd do restaurace v Jablonci nad Nisou.

Zajít si do restaurace na oběd. Tak přesně tohle můžete od 3. prosince po více než měsíci a půl udělat. Podniky doteď mohly vydávat jídlo a nápoje pouze s sebou. A pak se výdejní okénka zavřela a znovu se otevřely dveře provozoven. Stoly jsou prostřené a dá se u nich sedět, i když stále jen za určitých podmínek.

Jablonecká restaurace Půlměsíc

Naše redaktorka Šárka Škapiková byla v restauraci Půlměsíc v dolním centru Jablonce nad Nisou. Na znovuotevření se tam chystali od rána; servírky roznesly na stoly vody a skleničky, na každý stůl položily nabídku s denním menu, za barem připravily vše potřebné na výrobu nápojů. Připravovali se také v kuchyni, a to už od brzkého rána, protože samozřejmě předpokládali, že vydají více jídel, než když byl prodej jen přes okénko, to byl podnik podle provozovatele sotva na 10 % běžných tržeb před koronavirem. Na plné otevření se všichni hodně těšili, a doufají, že hosté se do restaurací vrátí a užijí si to, že si jídlo mohou sníst v klidu přímo v podniku. Provozovatel také věří, že lidi neodradí mimořádná opatření.

Opatření platí dál. Jaká to jsou?

Čtěte také

Návštěvníci musí mít roušky a musí dodržovat rozestupy. Gastronomické podniky navíc mohou nabízet maximálně 50 % původní kapacity podniku. V praxi to vypadá tak, že restaurace, kavárny, bary, bistra, hospody, mají dvě možnosti: buď dají pryč polovinu stolů a židlí, nebo každý druhý stůl opáskují nebo na něj dají cedulku, která upozorní hosty, že tam sedět nemohou, například „rezervace“. U každého stolu mohou sedět maximálně 4 lidé, kdyby přišla větší skupinka lidí, personál ji musí upozornit na to, že nelze přidávat židle k jednotlivým stolům, ale opravdu je nutné, aby se hosté rozesadili k jednotlivým stolům maximálně po 4. Roušky musejí mít lidé při vstupu do podniku a při pohybu v něm, třeba když si jdou odskočit na toaletu, při konzumaci a u stolu roušku mít nemusí. Personál roušky mít musí.

Podle provozovatele se rozhodně nedá očekávat, že se lidé do restaurace „nahrnou“ a budou si chtít vynahrazovat dobu, kdy do podniků nemohli. Na obědy zřejmě chodit budou, ale žádný „nával“ tady neočekávají. Naše kolegyně byla také v jedné liberecké kavárně. Tam byla situace podobná, v podniku byla k dispozici polovina stolů a obsazená byla zhruba polovina z nich. Provozovatelé podniků také očekávají, že hosté teď budou platit stravenkami více než obvykle, protože mnoha lidem se stravenky doma hromadily, během nouzového stavu je nebylo kde utrácet, i přesto, že je začalo přijímat více supermarketů.

Spustit audio

Související