Na věž jablonecké radnice lze vystoupat o Velikonočních slavnostech

Velikonoční slavnosti otevřou veřejnosti mimořádně oblíbenou vyhlídku z věže radnice v Jablonci nad Nisou.

Věž, která nabízí výhled na celý Jablonec a za jasného počasí je z ní vidět i Ještědský hřbet, Jizerské hory, Černostudniční hřeben nebo Císařský kámen, bude mimořádně otevřena 17. a 18. dubna. Na věž je možné vystoupat jen v doprovodu průvodce v otevírací době magistrátu, řekl ředitel Jabloneckého kulturního a informačního centra Petr Vobořil.

Radniční věž byla kvůli rekonstrukci fasády v minulých letech turistům uzavřena, po tříleté přestávce se otevřela loni v červenci. „V době Velikonočních slavností bude k dispozici průvodce od 10 do 15 hodin. Sraz je v každou celou hodinu v přízemí radnice v informačním středisku, kde budou k zakoupení i vstupenky - pro dospělé za 20 korun, děti za deset korun. Pro děti do šesti let a seniory nad 70 let je výstup zdarma. Věříme, že nám počasí bude přát a lidé si vyhlídky z věže užijí,“ řekl Vobořil.

Od května už bude věž otevřená pravidelně každý všední den. Spolu s otevřením věže rozšíří podle Vobořila své služby také informační centrum v přízemí radnice. „Přímo v prostorách informačního střediska magistrátu si mohou lidé zakoupit mapy, turistické známky nebo drobné suvenýry. Na místě bude k dispozici jazykově vybavený pracovník, který rád návštěvníky nejen doprovodí na vyhlídku z ochozu věže, ale i poradí, kam v Jablonci vyrazit, kde se ubytovat nebo pomůže vyhledat dopravní spojení,“ řekl Vobořil.

Jablonecká radnice je významnou stavbou československé meziválečné architektury. Postavili ji v letech 1931 až 1933 podle návrhu architekta Karla Wintera. Od začátku sloužila nejen jako administrativní budova, ale také jako kulturní centrum s restauracemi a kinem. Na věž vysokou 51 metrů vede 250 schodů. Na radniční věži jsou hodiny, jejichž ručky jsou neobvykle rozměrné, přímo v nich jsou umístěny osvětlovací žárovky. Minutový ukazatel měří 277,5 centimetrů. Památkově chráněnou budovu město od roku 2011 postupně obnovuje. Investovalo do ní už přes 50 milionů korun.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související