Na větvi s Halinou jsou tentokrát skvělí herci Pavel Kříž a Dagmar Bláhová

26. říjen 2020

Herci Pavel Kříž a Dagmar Bláhová byli hosty pořadu Českého rozhlasu Na větvi s Halinou v pondělí 14. října 2019 po 18. hodině. Jde o přímý přenos z Lázní Bělohrad, kde se pravidelně koná talkshow Haliny Pawlowské a jejích hostů. (repríza)

Brněnský rodák Pavel Kříž byl již od útlého věku přitahován herectvím, a proto není divu, že se stal členem dětského sboru Divadla na provázku. I přes tuto průpravu se v něm ještě v teenegerských letech začala projevovat jeho další životní touha - pomáhat lidem.

Razantní změna v jeho životě nastala v roce 1981, kdy si tohoto mladíka „s velkýma modrýma smutnýma očima“ všiml režisér Dušan Klein a obsadil ho do role studenta gymnázia Štěpána Šafránka ve svém úspěšném filmu Jak svět přichází o básníky.

„Díky Básníkům se mi od základu změnil život. Při mém úplně prvním natáčení jsem si připadal jako na jiné planetě,“ vzpomíná Pavel Kříž. Okamžitě se zařadil mezi nejpopulárnější československé herce, kteří si našli své místo ve filmařském prostředí stejně jako v bezpočtu dívčích srdcích.

Nabarvené ptáče, Pavel Kříž

Po své emigrací do Kanady v roce 1987 se však herectví zřekl a začal se věnovat medicíně.

„V Kanadě jsem našel svůj druhý domov, dostal jsem kanadské občanství. Udělal jsem tam za svým dosavadním životem tlustou čáru a vrhl se do vysněného studia na univerzitě,“ říká Pavel Kříž.

Návrat k filmové branži nemá na svědomí nikdo jiný než jeho „dvorní“ režisér Dušan Klein: „Když jsem se pustil do natáčení čtvrtého pokračování Básníků, bylo naprosto jasné, že bez Pavla to nepůjde. Musel jsem ho ale hodně přemlouvat, aby se k natáčení vrátil.“

Vedle filmového hraní bylo Pavla Kříže možné vidět na divadelních prknech jako člena činohry Národního divadla a věnuje se rovněž dabingu.

Jako silný diabetik provádí osvětu pro cukrovkáře. I přes tento zdravotní handicap se Pavel Kříž rád věnuje sportu, kromě plavání pak především boxu a kung-fu.

Herečka Dagmar Bláhová si první významější roli zahrála ve filmu "...a pozdravuji vlašťovky" po boku skvělé Magdy Vašáriové.

Dagmar Bláhová

V roce 1976 přišla jedna z jejich nejvýznamnějších rolí v díle Věry Chytilové "Hra o Jablko". Spolu s Jiřím Menzlem účinkovali v jednom z nejlepších českých filmů z dob komunismu.

Později se se slovenským přítelem stěhuje do Francie. Poté emigrovala spolu s dcerou do Austrálie, kde hrála ve více než 100 dílech seriálu "Neighbours", kterým se v Austrálii proslavila.

Po několika velkých rolích a divadelních rolích se z Austrálie vrací po Sametové revoluci do Česka, kde téměř hned dostává nabídku na roli ve filmu pod taktovkou Vladimíra Drhy "Muka obraznosti" - jednom z prvních erotičtěji laděných filmů po pádu komunismu.

Po delší herecké pauze dostává Dagmar v roce 1998 nabídku na menší roli ve filmu "Pasti, Pasti, Pastičky", díky které se vrátila zpět do showbyznysu. Poté přichází období televizních filmů a seriálů.

Na začátku 21. století se Dáša vrací do divadla se svým překladem kontroverzní hry americké autorky Eve Ensler "Monology Vagíny", která se proslavila po celé republice. Představení reprízuje dodnes.

Halina Pawlowská

Spisovatelka, scenáristka, publicistka, vydavatelka, moderátorka Halina Pawlowská má jedinečný dar dělat z chyb přednosti a pohotově reagovat na poptávku trhu. Své kypré půvaby a šarm umocňuje nezaměnitelným humorem a odzbrojující sebeironií, pro kterou ji ženy milují a muži obdivují.

V talkshow Na větvi s Halinou přivítá vždy Halina Pawlowská dva hosty. Součástí pořadu bude také živý hudební doprovod.

Zažijte neopakovatelnou atmosféru přímo v sále spolu s námi. Těšíme se na vás u rozhlasového přijímače nebo přímo v Lázních Bělohrad.


Zvětšit mapu

autoři: Halina Pawlowská , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.