Na vakcínu u praktika čeká přes 400 tisíc lidí, nemáme čím očkovat, říká šéf sdružení praktiků

22. březen 2021

Od středy se na čekací listinu k očkování mohou zapsat i chronicky nemocní lidé. Seznam diagnóz, které pacienta řadí mezi žadatele s vyšší prioritou, je dostupný na webových stránkách ministerstva zdravotnictví. Předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka ale upozorňuje, že problém jsou stále dodávky vakcín.

Připraveno očkovat je podle Šonky v tuto chvíli čtyři tisíce praktiků. Přesto na svou dávku vakcíny u praktického lékaře čeká přes 400 tisíc lidí. „Zejména v kategorii 80 plus jsou lidé, které jsme sami oslovili a v podstatě přesvědčili k očkování. Teď jsme ale v trochu nezáviděníhodné situaci, kdy jim nemáme co nabídnout,“ říká.

Čtěte také

Že by se to v dohledné době změnilo, nevnímá jako pravděpodobné. Zlepšení si ale slibuje od dodávek nedávno schválené americké vakcíny firmy Johnson & Johnson.

Té stačí jen jedna dávka a nevyžaduje skladování v extrémním chladu jako očkovací látky Pfizer nebo Moderna. A právě proto by mohla zajistit stabilní přísun vakcín do ordinací praktiků, domnívá se Šonka.

Chroničtí pacienti

Registr zájemců o očkování, který je aktuálně dostupný pro zdravotníky, občany starší 70 let a učitele, mají nově rozšířit pacienti trpící chronickým onemocněním. Předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko vysvětluje, jak mají postupovat:

Hosty byli:
Zorjan Jojko, předseda Sdružení ambulantních specialistů
Petr Šonka, předseda Sdružení praktických lékařů
Radim Laibl, ANO, radní pro oblast zdravotnictví Ústeckého kraje
Viktor Daněk, zpravodaj v Bruselu, Český rozhlas

„Ambulantní lékař poskytne pacientovi speciální kód a on se přihlásí přes centrální registr očkování. Pak počká na výzvu příslušného očkovacího centra, tedy na PIN 2.“

Přímo k očkování si žadatel musí přinést zprávu svého specialisty, upozorňuje Jojko. Dodává ale, že stačí jen zpráva z posledního vyšetření.

Těm, kdo podle seznamu ministerstva zdravotnictví patří do očkovací skupiny s vyšší prioritou, ale lékař je nekontaktoval, radí předseda Sdružení ambulantních specialistů ozvat se příslušnému lékaři ideálně e-mailem nebo telefonicky.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Martiny Maškové a Jana Burdy.

Spustit audio

Související