Na usnutí má recept snad jen šarlatán. Expert radí pravidelnost při vstávání i ukládání se ke spánku

13. srpen 2022

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 00:54 Rozhovor s neurchirurgem Vladimírem Benešem
  • 05:26 Kolik hodin bychom měli denně spát?
  • 09:30 Rady jak cvičit, pokud chcete zpevnit pánevní dno
  • 14:21 Rady a triky jak si připravit výbornou kávu
  • 18:35 Proč by v našem jídelníčku neměla chybět máta, šalvěj a citronový tymián
  • 22:13 Jak tráví léto herečka a zpěvačka Jana Hrušková

Čtěte také

Kvalitní spánek je významným a přitom často podceňovaným faktorem, který ovlivňuje náš životní styl, psychiku a dokonce i váhu. Můžeme se snažit o sebelepší jídelníček, pravidelný pohyb, ale nic nepodpoří naše fyzické a duševní zdraví tak, jako nerušený a dostatečný spánek.

Nejčastěji při potížích se spánkem zvyšujeme příjem sladkého a tučného jídla, kofeinu nebo také alkoholu. Nedostatečný spánek pak navíc oslabuje imunitní systém, narušuje hormonální regulaci a podporuje vznik civilizačních onemocnění.

Co tedy dělat, aby byl náš spánek kvalitní? Na to se Pavla Kindernayová zeptala spánkového specialisty neurologa doktora Richarda Plného.

Já bych řekl, že je to přísně individuální záležitost, když nemůžeme usnout, a u každého mohou být ony faktory různé. Nicméně existují obecná doporučení či rady, které by se měly přeci jen dodržovat, abychom zajistili nástup spánku a dlouho se v posteli nepřevalovali, než zabereme.

Čtěte také

Na prvním místě je to určitá pravidelnost a životní pravidelný rytmus. Snažit se chodit spát přibližně ve stejnou dobu, která tomu člověku vyhovuje dříve. To je podle mne individuální, někdo chodí spát o půlnoci a vyhovuje mu to, proč ne. Tady bych spíše podtrhl onu pravidelnost.

Rovněž tak ranní vstávání by mělo být zhruba ve stejnou dobu. Doporučuje se to plus minus dodržovat i o víkendech nebo na dovolené. To neznamená, že si člověk nemůže o víkendu přispat, zvlášť toho třeba v týdnu moc nenaspí. Ale je to takové obecné doporučení, snažit se o pravidelnost.

Když tedy nemůžeme v posteli zabrat, tak máme raději vstát nebo se snažit to překonat?
Říkat si, teď rychle usni, povede spíše k nějakému napětí a samotné usínání se ještě zhorší. Opět bych zdůraznil, že je to extrémně individuální. Obecné jsou rady, představujte si něco pěkného, jak zapadá slunce nad horizontem moře a se hezky se to červená.

Čtěte také

U někoho to funguje, ale někdo se zase naopak rozčílí. Na někoho to funguje obráceně, tedy že si představujete nějakou činnost, kterou extrémně neradi děláte. U mužů to může být třeba luxování a podobně. Princip je ten, že dáte mozku na vybranou, buď teď usneš nebo do pěti minut vstaneš a budeš luxovat celý byt nebo dům. A u někoho to zabírá.

Nebo někomu zafunguje tak obyčejná věc, aby se odpoutal od svých běžných myšlenek a starostí, tak překříží ruce a řekne si: ty myšlenky ke mně nesmí dojít. To někomu kupodivu funguje.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související