Na svém třináctém Dakaru se zranil. Je motocyklový závodník David Pabiška pověrčivý?

13. březen 2022

I takovou otázku položil Pavel Petr libereckému závodníkovi Davidu Pabiškovi, který byl jeho hostem v pořadu Setkání u mikrofonu. Téma jejich rozhovoru bylo Rallye Dakar.

Letošní, už 44. ročník závodu Rallye Dakar se jel v první půli ledna na území Saúdské Arábie. Tam se koná už od roku 2020, když se předtím závodilo na území jihoamerických států Argentiny a Chile. Trasa mezi Evropou a africkým Dakarem se jela naposledy v roce 2007. Liberečan David Pabiška vyzkoušel trasy na všech zmíněných kontinentech.

Podmínky závodníků Malle Motto

„Každý ten Dakar má svá specifika, to největší specifikum je v zimě. Jižní Amerika byla v létě, sluníčko svítilo do devíti hodin, prostě klasika, léto jako u nás. A bohužel v Saudské Arábii byla šílená zima. Sluníčko nesvítí tak dlouho, protože tam je zimní období, takže člověk musí operovat víc s časem a s přípravou, aby mohl nějakým způsobem kvalitně proletět tím závodem,“ přiblížil známý závodník.

Na celém Dakaru je podle Davida Pabišky nejhorší právě zima. Proti ní se na motorce lze chránit jen pomocí speciálního oblečení, jako jsou třeba celopláštěnky, kombinézy nebo vyhřívané vesty. S těmi pak ale může být v těžkém terénu komplikace, kde je nabít, nebo kam je uložit.

David Pabiška totiž jezdí v kategorii Malle Moto, což je stručně řečeno závod na motocyklu bez cizí pomoci. „Ta třída Malle Moto nese takový ten duch začátku Dakaru, kdy si ti kluci vzali malý baťůžek a jeli přes půl Afriky sami, bojovat svým umem, šikovností mechanika a jezdce, nerozbít to a podobně,“ přiblížil Pabiška.

Smolný třináctý závod

A jaký byl letošní, Pabiškův třináctý závod Rallye Dakar? Jiný byl hlavně v tom, že poprvé nedojel do cíle a naopak pro něj skončil zraněním. K němu došlo čtvrtý den závodu, kdy český závodník jel ve skupině s více jezdci. V poušti to ovšem znamená, že se u toho hodně práší, takže závodník vzadu ve skupině špatně vidí na cestu.

„Došlo k tomu, že jsem se vyhýbal prachu toho závodníka přede mnou a trefil jsem velbloudí trávu velkou jak stůl. Lusknutím prstu jsem se tam smotal jak fusekle a víc nevím. Je to taková maličká chyba, která na vás čeká na každým metru toho Dakaru,“ popsal okamžik nehody David Pabiška.

Jaké byly následky pádu? Jak se odstupuje ze závodu a jak funguje při pouštním závodu záchranný tým? Pojede ještě nějaký další Dakar? A kolik vlastně takový závod stojí? I na to se Pavel Petr ptal v Setkání u mikrofonu Davida Pabišky. Poslechněte si celý rozhovor a dozvíte se i odpověď na v úvodu položenou otázku, tedy jestli je liberecký závodník pověrčivý, když se mu úraz stal právě během jeho třináctého závodu Rallye Dakaru.

autoři: Pavel Petr , reČRoL
Spustit audio

Související