Na Svatomartinských slavnostech v Litoměřicích můžete ochutnat první vína tohoto roku. Požehnal jim biskup Jan Baxant

11. listopad 2014

Žehnání Svatomartinským vínům, tak se jmenuje program, který právě probíhá v degustační místnosti litoměřického hradu. Kromě milovníků dobrého vína a jídla na hradě nechybí ani litoměřický biskup monsignor Jan Baxant, který svatomartinským a mladým vínům požehná.

Svatomartinská vína jsou první vína daného ročníku, letos tedy ročníku 2014. Jsou to svěží a ovocitá vína, která zrála jen pár týdnů a přesto mají svůj charakter.

Označení Svatomartinské víno mohou získat jen vína vypěstovaná v České republice a to z odrůd Müller Thurgau, Veltlínské červené rané a Muškát moravský v případě bílých vín, u červených vín jsou povolené odrůdy Modrý Portugal a Svatovavřinecké. Z těchto odrůd a Zweigeltrebe lze vyrábět i svatomartinské růžové.

Na litoměřické svatomartinské slavnosti čeká na účastníky ochutnávky tříchodové menu. V něm samozřejmě nechybí pečená husa, k ní červené zelí, bramborový a karlovarský knedlík s restovanou cibulkou.

Huse předchází silné husí consommé a domácí nudle, jako desert se pak podává grilovaná hruška se skořicí a s karamelovo - calvadosovou omáčkou a kopečkem vanilkové zmrzliny.

Zájemci mohou přijít na degustaci i odpoledne - od 13:00 do 18:00 probíhá v degustační místnosti hradu, v restauraci a před hradem volná ochutnávka mladých vín a vín s ochrannou známkou Svatomartinské.

Nebudou chybět husí speciality a sýrové pochoutky. Jak upozornila vedoucí hradu Lenka Gottwaldová, vstup bude volný, degustační vzorky vín a pochoutky si ale návštěvníci zakoupí podle vlastního výběru.

Spustit audio