Na silnici k Ještědu má být radar. Záznam o překročení rychlosti pošle do přestupkového systému

19. leden 2022 09:58

Podle měření v polovině listopadu 2021 ulicí Dubice denně projede v obou směrech zhruba 3 600 aut. Povolenou padesátikilometrovou rychlost překročilo v době měření 74 procent řidičů.

Na silnici od kruhového objezdu u liberecké průmyslové zóny Jih směrem k Ještědu bude rychlost vozidel měřit radar. Podle radnice města měření v listopadu 2021 prokázalo, že v ulici Dubice nedodržují stanovenou rychlost tři čtvrtiny řidičů.

Radar pro úsekové měření, který umí odeslat záznam o překročení rychlosti do přestupkového systému, by v ulici měl být už v létě. Teď město hledá firmu, která vybavení dodá.

Liberecký primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) řekl České tiskové kanceláři, že půjde o pilotní projekt. Ve stotisícovém městě žádný takový radar dosud není; jen několik preventivních, které na překročení rychlosti upozorňují, ale sankce řidičům nehrozí.

Silnice je výpadovkou směrem na Ještěd, jde o rovný úsek v kopci. Podle měření z týdne v polovině listopadu v minulém roce tudy denně projede v obou směrech zhruba 3600 aut. Povolenou padesátikilometrovou rychlost překročilo v době měření 74 procent řidičů, jeden jel dokonce rychlostí 141 kilometrů v hodině.

„Chceme v ulici Dubice ten nový systém vyzkoušet. Obrátili se na nás i starostové okolních měst, že by se do toho systému připojili," řekl primátor. Zájem spolupracovat podle něj mají Mníšek, Kryštofovo Údolí, Rynoltice nebo Jablonné v Podještědí.

Obdobný problém liberecké radnice už řešila v Hejnické ulici v Krásné Studánce. Tam jde o bývalou silnici první třídy 13, která vede zastavěným územím a kde jsou na tříkilometrovém úseku v mírném klesání dlouhé rovné úseky. Povolenou padesátikilometrovou rychlost tam překračovalo dokonce přes 90 procent řidičů. Situace se zlepšila po instalování informativního radaru loni v říjnu. Podíl motoristů překračujících povolenou rychlost klesl podle údajů z radaru na zhruba deset procent.

Podle Jaroslava Zámečníka i tam město uvažuje o instalování radaru pro úsekové měření. „Někteří obyvatelé nám říkali, že řidiči přibrzdí jen před (informativním) radarem a pak se znovu rozjedou," zdůvodnil, proč uvažují i o tomto místě. Mezi další zvažovaná místa, kde by mohly být radary pro úsekové měření, patří podle primátora v Liberci ulice Hodkovická, Americká, Švermova, Ještědská a průtah na I/35.

autoři: Eva Malá , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související