Na pokec s ohroženými papoušky do liberecké zoo. Zahrada obnovila komentovaná setkání

Potkat se s chovateli a dozvědět se více o životě vybraných druhů zvířat ve volné přírodě i v zajetí. Komentovaná setkání obnovila liberecká zoo od tohoto týdne.

Nově do programu zařadila papoušky nestory kea a vzácné zebry bezhřívé. To proto, že často zůstávají stranou pozornosti návštěvníků. „Přesto jde o velice zajímavý a zároveň ohrožený druh, jehož populace ve volné přírodě radikálně klesá,“ řekla mluvčí zoo Barbary Tesařové

Ve volné přírodě žije jen asi několik set těchto lichokopytníků a v zajetí se jejich chovu věnuje pouze 12 zahrad včetně liberecké, která je má od roku 2005. Své druhové jméno zebra získala díky redukované hřívě, kterou zvíře téměř ztrácí ve dvou až třech letech stáří.

Mezi ohrožené druhy patří i nestor kea, který ve volné přírodě žije jen na Jižním ostrově na Novém Zélandu. Liberecká zoo se chovu tohoto druhu papoušků věnuje od roku 2008. „Jsou výjimeční svou inteligencí a často se s nimi v zoologických zahradách i cvičí. Toho bychom rádi docílili i my,“ řekla Tesařová. Podle ní si zvídavosti nestorů může všimnout i běžný návštěvník. „Snaží se s ním komunikovat,“ dodala.

Komentovaná setkání pořádá zoo každý den, žádný příplatek za ně návštěvníci neplatí. Cílem je podle Tesařové návštěvníkům předat o zvířatech víc informací, než které si mohou přečíst na cedulce. Nabídka je každý den jiná a tradičně do ní patří i mezi návštěvníky oblíbené krmení lachtanů a tučňáků a setkání u surikat. „Ty jsou jedinečné sociální hierarchií a uspořádáním ve skupině. Například je jen jedna samice v celé skupině, která se může rozmnožovat. O její mláďata se starají ostatní a ona jako královna nemusí nic,“ dodala Tesařová.

Liberecká zoo je nejstarší v zemi, chová 170 vzácných a ohrožených druhů zvířat.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související