Na podzim začne v Česku nová technologická éra. Vodafone spustí internet věcí

16. říjen 2017

Mobilní operátor Vodafone oznámil, že letos na podzim chce zahájit provoz sítě pro tzv. internet věcí (IoT). Ta umožní třeba dálkové odečty energií, měření v dopravě nebo automatizaci budov. Česko se tak stane třetí zemí v Evropě s touto technologií.

V rámci skupiny Vodafone se Česká republika zařadí vedle Španělska a Nizozemska mezi první evropské země, které budou komunikační technologii NB-IoT komerčně nabízet zákazníkům. Na technickém zajištění síťové infrastruktury pro první fázi pilotního testování spolupracoval Vodafone se společností Huawei.

„Jako první nabídneme službu NB-IoT firemním zákazníkům, kteří již využívají nebo využijí globální IoT platformu Vodafonu a IoT SIM. V praxi to bude znamenat, že partnerům dodáme konektivitu k zařízení, které si sami vyrobí a následně uvedou na trh,“ uvedl obchodní ředitel pro firemní zákazníky společnosti Michal Müller.

NB-IoT je technologie podobná LTE. Podporuje jí více než 40 největších světových telekomunikačních operátorů. Sítě mají zajistit mimo jiné masivní nasazení i několika milionů zařízení, velmi nízkou spotřebu elektrické energie, levný telekomunikační hardware a nenáročný přenos dat.

Podobnou technologii zatím v tuzemsku konkurence nenabízí. T-Mobile spolupracuje na budování sítě pro internet věcí se společností Sigfox, vlastní síť budují i České Radiokomunikace.


autor: mib | zdroj: ČTK
Spustit audio