Na podání přihlášek na střední školy zbývá týden. Liberecký kraj některé obory podporuje stipendii

21. únor 2022 14:16

Žáci a studenti mají na podání přihlášek na střední školy ještě pár dní. Odevzdané musejí být nejpozději 1. března 2022. Každý absolvent 9. třídy si může vybrat dva středoškolské obory.

Termín pro podání přihlášek na střední školy, 1. březen 2022, se blíží. Absolventi devátých tříd na to mají ještě týden. V Libereckém kraji mohou vybírat z více než stovky oborů na několika desítkách škol.

Čtěte také

Deváťáci si mohou vybrat dvě střední školy, respektive dva obory, kam se mohou hlásit. O co bude letos největší zájem, se ještě přesně říci nedá, to se uvidí až podle podaných přihlášek. Nicméně, podle hejtmanství, tedy zřizovatele většiny středních škol, je dlouhodobě největší zájem o gymnázia a také třeba o průmyslové školy, nejmenší pak o obory s výučním listem. V regionu je 49 středních škol a učilišť, a na nich celkem 112 oborů prezenčních a 5 oborů dálkových.

Liberecký kraj se snaží nalákat studenty i na ty méně atraktivní obory, a to stipendii. Studenti a učni, kteří do těchto oborů nastoupí a řádně plní svoje školní povinnosti, dostávají finanční dotaci. Některé obory tak v uplynulých letech i díky tomuto speciálnímu programu přežily, například učební obor řezník měl doslova namále, když se do něj dlouhodobě skoro nikdo nehlásil.

Celkem kraj podporuje stipendii 27 oborů. „Z dlouhodobě podporovaných oborů, zařazených do studijního programu, jsme v prvních ročnících v posledních dvou letech zaznamenali nárůst žáků například v oborech elektrikář-silnoproud, instalatér, nebo agropodnikání. Naopak pokles jsme zaznamenali například u oborů jemný mechanik, nástrojař, nebo zemědělec-farmář,“ upřesnil mluvčí hejtmanství Jan Mikulička.

Podle krajského odboru školství letošní přijímací řízení zřejmě nijak nepoznamenají protiepidemická opatření. Epidemie koronaviru slábne a opatření se pomalu rozvolňují. Studenti by tak měli v roce 2022 dělat přijímačky tak, jak na to bývali zvyklí před koronavirem. Zkoušky ale budou v polovině dubna, do té doby se ještě situace může změnit.

Spustit audio

Související