Na Plzeňsku a Jesenicku voda klesá, Praha se připravuje na první povodňový stupeň

29. květen 2014

V Česku stále prší. Stoupá povodí Berounky a na první stupeň povodňové aktivity dosáhne zřejmě i hladina Vltavy. V Praze se proto preventivně uzavírají náplavky. Dramatické chvíle zažili v posledních hodinách zejména lidé na Plzeňsku, v okolí Mladé Boleslavi a také na Jesenicku. Tam se podle posledních informací situace pomalu uklidňuje, i když v obcích kolem Černého potoka, Vidnávky a Bělé stále zůstávají desítky domů a zahrad pod vodou.

Meteorologové zmírnili výstrahu před povodněmi. Nízký stupeň nebezpečí teď platí jen pro Prahu, kraje Středočeský, Plzeňský a Jihočeský. Potrvá do zítřejší šesté hodiny ráno. Na Plzeňsku a v jižních Čechách už by také nemělo silně pršet.

Desítky profesionálních a dobrovolných hasičů stále zasahují při odklízení škod po přívalových deštích na Jesenicku. Právě tam spadlo za posledních 24 hodin nejvíc srážek. Bleskové povodně zasáhly sedm obcí.

Zatopily sklepy rodinných domů, podemlely železniční trať a například v Ondřejovicích strhly most. Lidé by tam měli být velmi opatrní, podle hasičů hrozí i pády aut do říčky.

Voda strhla také menší mosty, část obyvatel tak zůstala odříznuta od domovů, někteří byli evakuováni. Na cestách je spousta bláta, místy ještě stále rozlitá voda, silnice na Rejvíz je zcela uzavřena. Hasiči komunikace postupně čistí.

Velká voda se nevyhnula ani Hradci nad Moravicí u Opavy. Nově vzniklá řeka se valí přímo z lesa na okraj obce. Kanalizace zkolabovala, vše teče po povrchu. Některé rodinné domy v části Bohučovice zaplavila voda během měsíce už třikrát. Úklid probíhá velmi pomalu, protože pořád prší.

V Nové Huti pomohly protipovodňové valy

Hladiny řek v Plzeňském kraji kvůli přetrvávajícímu dešti kolísají. Na dvou místech je druhý a na čtyřech první stupeň povodňové aktivity.

Optimistická situace je na Klabavě v Nové Huti. Osvědčily se rok staré protipovodňové valy. Jejich součástí je železná brána, která uzavírá vjezd na brod přes řeku, a stavidla ke mlýnu, která jsou také zavřená.

Ondřejovice, které jsou místní částí města Zlaté Hory na Jesenicku, zasáhly bleskové povodně. 29. 5. 2014

Díky nim se voda rozlila do luk a nepoškodila majetek lidí. Ještě ráno tam platil třetí stupeň povodňové aktivity, ale voda od té doby poklesla o 20 centimetrů a stále klesá. Hasiči stav stále sledují.

Na mnoha místech se hladina řek na Plzeňsku drží na stejné úrovni kvůli přetrvávajícímu dešti, ale například Úhlava ve Štěnovicích má za poslední dny největší průtok a hladina pořád mírně stoupá. Podobně je na tom Hrádek u Rokycan, kde hladina od rána stoupla o dva centimetry.

Praha uzavírá náplavky

Zatímco na Jesenicku a Plzeňsku už ale voda většinou klesá, hladiny řek v povodí Berounky a Vltavy stoupají. Hladina Vltavy v Praze by odpoledne mohla dosáhnout prvního stupně povodňové aktivity.

Magistrát kvůli tomu nechá preventivně uzavřít náplavku v úseku od nábřeží Ludvíka Svobody po Výtoň. Auta již nemohou parkovat také u Palackého mostu na sjezdech u loděnice.

Řidiči se svými vozy pomalu odjíždějí, magistrát prostor postupně uzavírá. Auta, která na místě zůstanou i odpoledne, město bezplatně odtáhne.

Ondřejovice na Jesenicku

Podle Bedřicha Moldana, ředitele Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy, jsou letošní bleskové záplavy příležitostí k reflexi na téma zásahů do krajiny.

„Myslím, že lidé si postupně uvědomují, že změna klimatu, která probíhá globálně, s sebou přináší velkou variabilitu, velké extrémy a výkyvy počasí, velmi rychle za sebou následující, a že s tím povodně souvisejí,“ říká Moldan.

Doufá prý proto, že lidé se budou na povodně lépe připravovat například tím, že nebudou krajinu využívat tak bezohledně, jako je tomu teď.

Na polích chybí přirozené zábrany

„Konkrétně mám na mysli zemědělské hospodaření na velkých lánech. Chápu samozřejmě, že velká mechanizace vyžaduje velké plochy, ale měli bychom jít opačným způsobem, to znamená mechanizaci a hospodaření přizpůsobovat přírodě a ne přírodu mechanizaci,“ tvrdí Moldan a pokračuje:

„Dnes je to tak, že máme souvislé svahy, třeba i málo nakloněné. Když je svah dlouhý a nejsou tam zábrany, žádné meze, remízky ani žádné rybníčky nebo hráze a podobně, i drobné, tak pak krajina je vůči lijáku bezbranná.“

Základním opatřením jsou proto krajinné úpravy. „My máme systém, kterému říkáme komplexní pozemkové úpravy. Ty se sice průběžně provádějí, ale neberou rozhodně až dosud do úvahy všechny tyto faktory. Ale je třeba upozornit, že když je opravdu velký liják, nepomůže nic,“ dodává Bedřich Moldan.

autoři: rak , zem , aja , mkl , mrk , ves , kap , jch
Spustit audio