Na nádraží v Jablonném v Podještědí jsou k vidění třeba čepice výpravčích z různých zemí

22. srpen 2014

Jen několik železničních stanic v České republice se může pochlubit vlastním muzeem. Patří mezi ně nádraží v Jablonném v Podještědí na Liberecku. Expozice o historii tratě Mimoň - Liberec otevřeli před čtrnácti roky, kdy slavila sté výročí.

Protože si nenechavci z expozice občas něco odnesli, je dnes pod zámkem. Přesto se do ní cestující při čekání na vlak mohou podívat a obdivovat starou železniční techniku.

Výpravčí pustí do malého muzea na požádání. Jakmile odbaví vlak, jde pro klíč a otevře dveře do kouzelného světa železniční dopravy.

Návštěvníky při vstupu vítají staré plechové cedule s nápisy ‚Příjem a výdej zavazadel a spěšnin‘, ‚Chůze po trati přísně zakázána‘ nebo ‚Nákladní pokladna‘.

Nechybí ukázky návěstidel ani starých železničních olejniček. Ve vitríně na zdi, na otočných válcích, už nejsou jízdní řády, ale historické mapy a fotografie. Vystavené jsou tu i čepice výpravčích z Belgie, Rumunska, Itálie, Slovenska, Francie, Švýcarska, Maďarska a Turecka.

„Začalo to různými historickými pohlednicemi, cedulkami a postupně to přibývalo. Tyhle přístroje jsou z modernizace tratě Česká Lípa - Bakov nad Jizerou. Přestaly plnit svoji funkci, byly vyřazeny a měly skončit ve šrotu," vysvětluje výpravčí z Jablonného v Podještědí Květa Slabá, která se o expozici stará.

Některé z přístrojů sloužily k přehazování výhybek. Je na nich schéma kolejí a nostalgii probouzí otočné kotouče, na kterých bývaly jízdní řády.

Expozice je běžně zamčená. Důvodem je i to, že se kdysi občas ztratily například razítka nebo kompostéry, čili označovače jízdenek. Jinak se tam ale podle Slabé lidé chovají dobře.

„Expozice je sice zamčená, ale kdokoliv může požádat o klíč v dopravní kanceláři. Pokud někdo z nás bude mít chvilku, může k tomu i něco povědět. Jinak si to návštěvníci prohlíží sami,“ říká.

Začátkem září se uskuteční v nádražní expozici vernisáž obrazů s železniční tematikou libereckého výtvarníka Libora Machálka.

Spustit audio