Na místě bývalých Montážních závodů v Liberci vznikne 300 nových bytů

Dolní centrum Liberce se mění. Místo bývalých Montážních závodů poblíž Krajského úřadu vnikne 300 nových bytů jak v osobním či družstevním vlastnictví, tak i k pronájmu. Na projektu za stamiliony korun se podílejí tři investoři. První obyvatelé by se do nových bytů mohli nastěhovat ve druhé polovině příštího roku, hotovo bude začátkem roku 2022.

Přestavba areálu Montážních závodů je podle autora projektu Radima Kousala založená na konceptu tzv. ´nového urbanismu´. V nově vybudovaném komplexu tak nebudou chybět služby, jako jsou ordinace lékařů, hřiště, park, restaurace, nebo prostory pro sport. Výhodou nových bytů bude i jejich poloha nedaleko úřadů, nákupního centra či vlakového i autobusovému nádraží. Ceny bytů se pohybují včetně garáže od 58 tisíc korun za metr čtvereční.

„Je to asi největší konverze průmyslové lokality v Liberci," doplnil architekt Radim Kousal. V lokalitě zůstane zachováno několik hodnotných budov. „Ostatní objekty, z nichž většina jsou jednopodlažní průmyslové haly, jsou určeny k přestavbě," dodal Kousal. Většina těchto objektů už šla k zemi a v areálu se čile staví.

V dolním centru Liberce má vzniknout 300 nových bytů

„Vidíte, že už ta budova má pět pater a jsou v tom byty do osobního vlastnictví,“ ukázal zástupce jednoho ze tří investorů stavby Václav Hlubuček už rozestavěný objekt v ulici Na Rybníčku. „Celkem v té naší etapě je 86 bytů, 2000 metrů kancelářských prostor a asi 1000 metrů komerčních prostor,“ doplnil Hlubuček.

Vizualizace lokality Na Rybníčku od Siadesign Liberec

Dalším z investorů projektu je Stavební bytové družstvo Sever. To v lokalitě nabídne 114 družstevních bytů ve třech domech. „Družstevní bydlení je výhodná alternativa pro všechny lidi, kteří nějaký způsobem nedosáhnou na hypotéku. Nositelem úvěru je přímo to družstvo, nikoliv jeho člen,“ popsal ředitel SBD Sever Petr Černý. Pro projekt je tak založené Družstvo Oaza.

Zájemcům stačí čtvrtina ceny bytu, zbytek mohou splácet dalších 25 let formou nájmu. „Je tam vždycky podmínka finanční spoluúčasti. Máme zjištěno, že jsou rodiny, které myslí na budoucnost a na své bydlení jsou schopny počáteční investici vygenerovat,“ doplnil Petr Černý. Družstevní podíl je možné splatit po pěti letech a byt si také převést do vlastnictví.

V dolním centru Liberce má vzniknout 300 nových bytů

V ulici Na Rybníčku vznikne také komunitní dům pro seniory – Rezidence RoSa. Cílem komunitního bydlení pro seniory, kde má každý svou bytovou jednotku, je poskytnout dříve narozeným možnost bydlení v centru města s dostupností kvalitních služeb a co nejblíž svým příbuzným. Podobný koncept už pět let funguje v Praze, říká zakladatelka projektu RoSa Anna Ježková.

„Každý senior u nás bydlí ve svém. Pod jednou střechou poskytujeme služby od lékaře, kadeřníka až například po možnost zahrát si divadlo, tedy různé aktivity, které jsou kořením života. Velkou motivací, proč se u nás senioři cítí dobře a bezpečně je, že se snažíme bojovat proti jejich samotě,“ vysvětlila Anna Ježková.

K dispozici tam pro ně bude celkem 90 bytů o velikosti od 1+kk po 3+kk, ale třeba i masér, rehabilitační personál nebo společenský sál či knihovna. Centrum Rosa nabídne stejně jako v pražském domě vzdělávací programy, zdravotní cvičení, kurzy trénování paměti, přednášky, koncerty, výstavy a mnoho dalšího.

autoři: Eva Malá , mib | zdroje: ČTK , TZ
Spustit audio

Související