Na Mezné bylo v sobotu poprvé po třech týdnech živo. Lidé evakuovaní kvůli požáru se vraceli domů

Na šest desítek lidí se v sobotu mohlo vrátit na Meznou a Mezní Louku, kde je večer přivítal starosta Hřenska Zdeněk Pánek. Do obcí, které zasáhl historicky největší lesní požár v Česku, mohli vstoupit jen na speciální povolenky. Pro turisty zůstává oblast dál uzavřená.

Oheň se u osady Mezná podařilo hasičům v minulých týdnech s vypětím sil zastavit, jiskry však létaly i desítky metrů daleko. Nedaleko zámečku u Vysoké Lípy stojí u zákazu vjezdu a vstupu policejní hlídka. Místní se policistům prokazují dokladem a povolenkou, kterou jim vydal starosta Hřenska Zdeněk Pánek. Hlídky budou na místě nejméně do 31. srpna, a to ve dne i v noci, aby do osad nevnikl někdo bez povolení. 

Hlídka je také u vjezdu do Mezné. Až do konce prázdnin jsou po požáru některé oblasti Národního parku České Švýcarsko zavřené, zakázaný je vstup do parku v noci od 21 hodin do 6 hodin.

V Mezné shořely tři domy, dalších sedm poničil silný žár

V Mezné lehly popelem tři domy, dalších sedm poničil silný žár. Chalupář Pavel Kozdera mluví o zázraku. “Tyhle buky jsme vysázeli s babičkou a v podstatě nám zachránily barák,” ukázal na úplně ohořelý živý plot. Požár se zastavil jen o několik metrů dál, chalupa totiž stojí přímo u lesa. “Musela přeskočit jiskra,” míní Kozdera. Dům přes ulici shořel úplně, jeho majitelka nepřijela.

Chalupář Pavel Kozdera našel ve schránce vzkaz od hasičů

Hasiči našli u Kozderových zázemí na zahradě, ve schránce jim nechali vzkaz. “Díky za zázemí vaší zahrady a vodu. Již jsme jeli domů. Sto korun jsme vám nechali jako poděkování, ale nemohli jsme vám ho předat osobně," přečetl psaní chalupář. Dodal, že se chtějí dobrovolné jednotce z Velkého Šenova odvděčit pivem, které jim jako poděkování zajistí na oslavu 150 let od založení jednotky.

Také starosta Hřenska Zdeněk Pánek se vrátil do svého domu v Mezné

Starosta včera vydal kolem 60 povolenek, do osad se podle něj vrátily zhruba tři čtvrtiny obyvatel a chalupářů. I on sám se včera vrátil do svého domu v Mezné. “Větráme a uklízíme, budeme to celé muset vymalovat, měli jsme ale štěstí,” řekl. Jeho dům je jen sto metrů od jednoho z těch, které oheň zcela zničil. V Národním parku České Švýcarsko začalo hořet 24. července.

Spustit audio

Související