Na mezinárodní pouť Hnutí nazaretských rodin do Čenstochové poprvé přijeli věřící z Moravy

27. duben 2006

K hlavním poutním místům na světě patří Jasná Hora v Čenstochové. Toto polské město je známé především díky obrazu Panny Marie Čenstochovské, což je ikona Černé Madony v klášteře Paulánů na Jasné hoře. Čenstochovou ročně navštěvuje čtyři až pět miliónů poutníků z osmdesáti zemí světa. I my se k nim na chvíli přidáme a vypravíme se na 9. mezinárodní pouť Hnutí nazaretských rodin na Jasnou Horu, která proběhla minulou sobotu.

Hnutí nazaretských rodin je mezinárodní katolické hnutí, které vzniklo v roce 1985 v Polsku. Kdo k němu patří, nemusí mít vlastní rodinu, protože cílem hnutí je především kultivování duchovního života člověka podle vzoru Svaté rodiny z Nazaretu. Hnutí klade důraz na modlitbu, eucharistii a pravidelnou zpověď. Jeho členové se každoročně mohou setkat na mezinárodní pouti na Jasnou Horu v Čenstochové.

Letošní Mezinárodní pouť Hnutí nazaretských rodin začala v katedrále Svaté Rodiny, která byla zaplněna do posledního místečka i přesto, že patří k největším kostelům v Polsku. Na programu byla přednáška, zpěv písní a přivítání poutníků, kteří přijeli z mnoha zemí světa. Odpoledne všichni společně vystoupili na Jasnou Horu, kde v bazilice společně slavili eucharistii. O významu takovéto poutě nám řekne polský kněz Zdislav Ciesielski, který už pět let působí v České republice.

Adorace nejsvětější svátosti v katedrále Sv. Rodiny

"Tato pouť je každoročně takový sjezd členů Hnutí nazaretských rodin z celého světa a cílem je návštěva největšího poutního místa v Polsku a hlavně to, co jsme slyšeli v kostele, kde byla krásná přednáška o naší spiritualitě a o tom, co dělat dál v našem duchovním životě. Je to takové potěšení pro srdce a ducha a také to je krásná příležitost, abychom se setkali s těmi, s nimiž se nemůžeme setkat během roku. A je to radostné setkání."

Můžete přiblížit spiritualitu Vašeho hnutí?

"Spiritualita našeho hnutí je taková, že nás směřuje k Pánu Bohu. Aby člověk pokračoval v duchovním životě, nemůže se řídit sám, potřebuje duchovního vůdce. Tato spiritualita nám hlavně říká, jak má člověk vytvořit společenství s Bohem.

Mše v bazilice na Jasné Hoře

Na co především kladete velký důraz?

"Důrazem je pravidelná svátost smíření, rozhovor s duchovním vůdcem, který neustále uzdravuje a opravuje naše svědomí."

Vy jste také měli ještě před touto poutí rekolekce pro kněze. Můžete o nich něco říci?

"Před tou poutí vždy všichni kněží, kteří patří k tomuto hnutí, mají své exercicie. Byli jsme tam od středy. Musím říct, že tam byly krásné přednášky, které všem daly nějaké světlo do další doby. Bylo nás tam skoro 120 z celého světa a každý rok tam jsou nějaké nové osoby."

Mezinárodní pouť je také příležitostí, aby se členové Hnutí nazaretských rodin seznámili s životem svých kolegů z jiných zemí. My jsme zastavili Alexeje Stankijeviče.

Odkud jste přijeli?

"Přijeli jsme z Běloruska. Už několik let se podílíme na Hnutí nazaretských rodin a také už několik let jezdíme na mezinárodní poutě."

Poutníci z Běloruska

A kolik lidí sem přijelo?

"Jsou dva autobusy, takže zhruba 100 lidí."

Víte, kolik lidí se přibližně podílí na Hnutí nazaretských rodin v Bělorusku?

"Nevím, možná okolo dvou set, možná více. Doufám, že jich bude víc, ale v Bělorusku je ještě málo katolíků."

Kolik kněží z Hnutí nazaretských rodin působí v Bělorusku?

"Měli jsme dva běloruské kněze z Hnutí a potom jsme měli otce Piotra, ale teď ho od nás bohužel odvolají. Doufáme, že nám z Polska pošlou nového kněze, abychom měli tři stálé."

Z Čech na pouť Hnutí nazaretských rodin přijelo osm lidí a někteří z nich zde byli už poněkolikáté. Úplně poprvé se poutě zúčastnila skupina věřících z Moravy. Pozvali jsme k mikrofonu jednoho z nich - Petra Besedu:

Poutníci z České republiky na Jasné Hoře

"Přijeli jsme z Veřovic, to je okres Nový Jičín, je nás dvacet dospělých a deset dětí."

Jak probíhá Váš život v Hnutí nazaretských rodin?

"Je to rozděleno na tři skupinky: jedna je ve Strahovicích, to je na polských hranicích na Opavsku, druhá skupinka je v Příboře, třetí skupinka je ve Veřovicích."

A jak takové Vaše setkání vypadá?

"Nejprve je modlitba růžence a potom je nějaký krátký formační text z Hnutí nazaretských rodin. Už vyšly tři knihy, teď momentálně rozjímáme nad knihou Svěřit se lásce. Vždy si přečteme dvě-tři kapitolky a potom na základě toho probíhá sdílení."

Spustit audio