Na „Mácháči“ budou o prázdninách výletní lodě vyplouvat i v noci

24. červen 2018 09:15

Máchovo jezero na Českolipsku je připravené na letní turistickou sezónu. O letních prázdninách budou výletní lodě vozit turisty i v noci, a to dvakrát týdně.

Máchovo jezero: Kvůli nedostatku vody výletní lodě vyplují o měsíc později

Kapitán výletní lodi na Máchově jezeře

Na Máchově jezeře na Českolipsku začne lodní doprava jezdit s měsíčním zpožděním. Lodě vyplují na hladinu pravděpodobně až v polovině května. Na vině je nedostatek vody v jezeře, které se od ledna dopouští po odbahnění zátoky. Kvůli tuhé zimě začaly o měsíc později letošní práce na úpravě pobřeží jezera ve Starých Splavech. To už nevyhovovalo po estetické i technické stránce potřebám rekreantů.

Plavební sezóna letos začala už o Velikonocích. Koncem června začne i pravidelná lodní přeprava, která má celkem osm zastávek. Provozovatel lodní dopravy na jezeře připravil na červenec a srpen noční plavby na největší lodí Máj, a to vždy ve středu a v sobotu. 

Rybáři můžou lovit až do listopadu

Třetím rokem je na Máchově jezeře obnovený i sportovně rekreační rybolov. K lovu totiž stačí nákup povolenky a dodržování rybářského řádu, který určuje celkem šest úseků vyhrazených pro sportovní rybolov ze břehu, kde je možné chytat na udici do konce listopadu.

Podle odhadu provozovatele hlavní pláže by měla být kvalita vody lepší díky několika úpravám, jako bylo například odbahnění Břehyňské zátoky.

Výletní loď na Máchově jezeře je připravená vyplout. Letos i na jaře
Spustit audio