Na Liberecku zkolaboval za jízdy řidič autobusu. Vůz plný lidí zastavil jeden z cestujících

16. září 2019 13:22

Jeden z cestujících zachránil před nehodou autobus s přibližně 50 lidmi. Řidič zkolaboval a jednačtyřicetiletý muž rychle převzal řízení, aby vůz bezpečně zastavil.

Linkový autobus jel dnes ráno po hlavní trase z Liberce směrem na Turnov. Podle mluvčího liberecké policie Vojtěcha Robovského se řidiči udělalo špatně zatím z neznámých důvodů.

Jedoucí autobus se stal zcela neovladatelným, což vyústilo v dopravní nehodu. V plné rychlosti autobus naboural do pravých svodidel. Náraz do bariéry byl natolik silný, že vymrštil bezvládné řidičovo tělo na podlahu vozu, řekl Robovský.

Právě rána do svodidel a pohled na ležícího řidiče přiměly Raisra k okamžité reakci. „Autobus směřoval na druhou stranu do svodidel, a tam byl sráz. Říkal jsem si to bude špatný, to bude špatný,' tak jsem honem skočil z předního sedadla na sedadlo řidiče a začal autobus řídit,“ popsal Raisr. Dle jeho slov požádal muže sedícího za ním, aby vytáhl řidiče, který byl v bezvědomí a byl nohami zaklíněný v pedálech. Ve spolupráci s jednou mladou ženou se to druhému muži nakonec povedlo.

Řidič autobusu zkolaboval krátce po sedmé hodině ranní na rychlostní silnici nedaleko odbočky na Jablonec nad Nisou. Podle Robovského dostali oznámení o kličkujícím autobusu, který narazil do svodidel. Následně se řízení ujal jeden z cestujících a autobus bezpečně zastavil asi o kilometr dál u benzinové stanice v Hodkovicích nad Mohelkou. Řidiče autobusu odvezla záchranná služba do nemocnice v Turnově.

Jednačtyřicetiletý cestující Ivo Raisr autobus nikdy předtím neřídil. Já na to nemám ani oprávnění, jen na auto,“ uvedl. Jeho čin považuje záchranná služba i policie za výjimečný. 

Jedná se o neuvěřitelný heroický čin. Zachránil tím zdraví a životy bezmála 50 osob,“ dodává Robovský. Duchapřítomnou reakci neznámého ocenil i mluvčí záchranné služby Michael Georgiev. „Kdyby nikdo nezareagoval, autobus by se převrátil nebo se stalo cokoliv dalšího, tak samozřejmě mohl být velký problém a mohli jsme tady mít hromadné neštěstí,“ řekl.

autoři: Jan Charvát , Šárka Škapiková , | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související