Na koupališti v Zákupech bojují proti plžům. Hostí motolice, způsobující kožní problémy lidem

18. červen 2015

Zaplavat si na koupališti v Zákupech na Českolipsku může představovat riziko. Voda je totiž nevhodná ke koupání kvůli výskytu motolice, která je původcem cerkáriové dermatitidy. Toto onemocnění doprovází intenzivní svědění, které často způsobuje nespavost. Provozovatel teď preventivně sbírá plže, koupaliště kontroluje a udržuje břehy. Před šesti roky tam podobná situace zmařila letní sezónu.

Na koupališti se tak udržují břehy, stejně jako fungují pravidelné obchůzky kolem břehů koupaliště. Je to kvůli cerkáriím ve vodě.
„Pustili jsme sem trochu více kaprů. Ryby nám s těmi plži, kteří fungují jako mezihostitel těch motoliček, pomohou. Pravidelně tu sbíráme ze stěn plže,“ vysvětluje starosta Zákup Radek Lípa ze SLK. Kolem břehů chodí nejen zaměstnanci města, ale když končí i provozní tamní restaurace.

Po obchůzce půlky koupaliště jsme našli tři plže. Podle starosty to na úplný zákaz koupání není. „Jsme za to rádi, ale určitě to není dobrý začátek letní sezony.“

Cerkárie se na koupališti už objevily v roce 2009. Tehdy se kvůli nim muselo koupaliště vypustit. Platil také úplný zákaz koupání, protože břehy byly plži obsypané.

Při obchůzce se Radek Lípa dívá do všech skulin betonových břehových zdí. „Prvotním problémem bylo, že se koupaliště nechalo přes zimu napuštěné. Pořádná zima nebyla, a tak se na něm stejně nebruslilo, ale tím, že bylo napuštěné, tak tu zahnízdily divoké kachny. Ty kachny jsou tím prvotním nositelem. Tuto zimu ho určitě vypustíme.“

Vysekávání rákosu na zákupském koupališti

Návštěvnost koupaliště klesá, lidé se bojí

Přítomnost cerkárií ovlivnila i návštěvnost restaurace na koupališti. „Lidé se lekli. Do restaurace lidé chodí. Rodiny s dětmi sem přestaly chodit úplně,“ posteskla si provozovatelka restaurace Ivana Urbanová.

Aby se kachny zdržovaly na koupališti co nejméně, seká se i rákosí v jedné jeho části. Počítá se s tím, že kachnám se tam nebude chtít, když jim bude chybět přirozené prostředí. „Něco jsme udělali ze břehu, teď ti zkusíme z lodičky vysekat to rákosí,“ doplňuje starosta Zákup.

Po tom, co se obešlo celé koupaliště, se našli jen čtyři plži - to je množství, které se tu denně posbírá.

„Po čtyřech týdnech od prvního vzorku se udělají další odběry a bude provedena další pitva plžů ve zkušební laboratoři. Ta rozhodne,“ říká Radek Lípa.

Spustit audio