Na kontrole transbordéru v Andělské Hoře s jeho autorem: Nahoře jezdí kladka a dole jezdí lidi

27. září 2021

Unikátní transbordér v Andělské Hoře na Liberecku oslavil jedenáct let provozu. Radost z jeho perfektního fungování má jeho autor, známý architekt Martin Rainiš. 

Architekt Martin Rainiš

Je to zatím jediný samoobslužný dřevěný kabinkový osobní mostní přepravník v Česku. Jeho předobrazem byl transbordér v Porúří. Nahradil lávku přes řeku Jeřici strženou povodní v roce 2010. Přes Lužickou Nisou už 11 let přepravuje tisíce turistů ročně a stále drží. Se známým českým architektem Martinem Rainišem, který má chalupu v Horním Maxově na Jablonecku, byla na kontrole unikátního transbordéru v Andělské Hoře u Chrastavy redaktorka Ivana Bernáthová.

Kdy a kde vznikl nápad na sestrojení transbordéru? Jak přišel Martin Rainiš na to, že umístí transbordér právě do Andělské Hory? A jak dlouho trvalo jeho sestrojení? Poslechněte si reportáž.

Transbordér pod Hamrštejnem

Transbordér přes Lužickou Nisu je samoobslužný dřevěný kabinkový osobní mostní přepravník (gondolový most) na hranici měst Chrastava a Liberec, u osady Kolonka chrastavské části Andělská Hora, pod hradem Hamrštejnem, v těsném sousedství souběžného železničního mostu. Spojuje elektrárenskou osadu Kolonka s železniční zastávkou Machnín hrad na trati 089, propojuje turistické trasy a cíle na obou stranách řeky, je po něm vedena modře značená pěší turistická trasa. Samo zařízení je také zamýšleno jako turistická zajímavost.

Údajně se jedná o první a jediný transbordér v České republice. Byl postaven v říjnu 2010 náhradou za kovovou lávku zničenou při bleskové povodni 7. srpna 2010, která v Chrastavě zničila 4 mosty a 7 lávek na Jeřici, Lužické Nise a Vítkovském potoku.

zdroj: Wikipedie

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.