Na Jizeře začala vodácká sezóna. Odemčení řeky stvrdilo obří razítko

Na studenou Jizeru vyrazily v sobotu desítky kanoí, raftů, kajaků a taky paddleboardů. V Malé Skále řeku symbolicky odemkl vodník, akt potvrdili úředníci s velkým razítkem. Vodácká sezóna tak oficiálně začala.

Jarní odemykání Jizery u Žluté plovárny v Malé Skále je už každoroční tradicí. Ani letošní rok nebyl výjimkou. Navzdory chladu přišly desítky lidí. Program byl u plovárny připraven už od deseti dopoledne. K slavnostnímu odemčení řeky došlo až ve čtrnáct hodin.

„Vedl ho na kánoi jako vždy provozovatel Žluté plovárny Martin Bauer a sekundovali mu při tom úředníci s obřím razítkem, kteří úřadovali na židlích v jakémsi ministerstvu vodáctví na molu uprostřed Jizery, symbolu toho, že na všechno prý musí být štempl. Pomáhali mu také pohádkové bytosti, vodník se slunčíkem, kteří pak otočili opentlovaným obřím klíčem,“ popsala letošní odemykání Jizery redaktorka Ivana Bernáthová.

Po rituálu začal recesistický závod na lodích do nedalekých Dolánek a zpátky ke Žluté plovárně na koloběžce. 

„Příprava neproběhla vůbec žádná, akorát morální. To znamená teplé oblečení a připravování se na chlad,“ přiblížil před startem jeden z účastníků závodu. Někteří ze závodníků cestou okusili i studenou vodu Jizery.

Po odemčení Jizery začal recesistický závod, na studenou řeku tak vyrazili první vodáci

„Stává se to, protože ty lodě si půjčují i lidé, kteří vůbec vodákovat neumí. My nabízíme před plavbou instruktáž, někteří to absolvují, někteří ne. Spousta lidí, kteří vůbec neumí loď ovládat, tam vyrazí a vykoupe se. Naštěstí za téhle vody je jim jenom zima, není to nebezpečné,“ dodal pořadatel akce Martin Bauer.

autoři: Ivana Bernáthová , mib
Spustit audio

Související