Na hradě Kost provádějí průzkum archeologové. Co tam už nalezli?

Archeologové začali s průzkumem na hradě Kost v Českém ráji, který prochází nejrozsáhlejší opravou ve své historii. Co tam zatím našli, to na místě zjišťovala reportérka Českého rozhlasu Kateřina Kohoutová.

„Stojíme v ploše východního parkánu. Máme tady otevřenou sondu, jejímž účelem je obnažit rub parkánové zdi," říká archeolog Radek Novák.

Zeď je značně staticky porušena. Do parkánů se dostávala srážková vody, která zapříčinila odmrzání zdiva. Ve čtvercové sondě je vidět skála, do které jsou vytesány kapsy. Ty podle archeologů mohly sloužit někdy ve 14. nebo 15. století.

Gotický hrad Kost čeká jedna z nejrozsáhlejších oprav v jeho historii

Přesouváme se na severní parkán, tady vidíme pásovou sondu. Díky ní archeologové odkrývají pozůstatky stavebních konstrukcí. „Pokud se podíváme směrem k západu, tak spatříme mohutnou zeď širokou dva metry, která je na vnějším líci opatřena pískovcovými štuky s charakteristickými důlky. Ty jsou právě typické pro velkou vartemberskou přestavbu hradu v poslední třetině 14. století," popsal nález Novák.

Čtěte také

Sami odborníci jsou překvapeni tím, že stačilo odkopat několik centimetrů zeminy a už odhalili první nálezy. „Upřímně jsme tady očekávali zdiva, ale ne tak těsně pod povrchem.  Vidíme, že jsme deset centimetrů pod současným povrchem a máme tady k dispozici masivní zděné konstrukce,“ uvedl Novák.

Nálezy čistí archeologové štětečky a odkrývají další zeminu. Nacházejí pozůstatek stavby, jejíž půdorys byl zhruba 12 krát 12 metrů. Objekt podle nich nejspíš sloužil jako stáj.

Náročný je odvoz odkopané půdy

Vykopanou zeminu pracovníci nakládají lopatami na malé auto, které ji odváží z hradu pryč. Podle kastelána Jan Macháčka zatím opravné a výzkumné práce jedou podle harmonogramu.

Na hradě Kost na Jičínsku začal archeologický výzkum. Je součástí náročné opravy této památky

„Začali jsme rekonstrukcí jižní stěny hradby a velké Bílé věže. Momentálně došlo k vyčištění spár a dojde k sanaci celého zdiva a následně přespárování," uvedl kastelán. Práce zatím provoz hradu neomezily. Zájemci mají možnost ho navštívit do konce října. Přes zimu bude pravděpodobně zcela uzavřen.

Plánované práce zahrnují stabilizaci podloží pod hradem, odvodnění areálu a sanaci a stabilizaci parkánových a hradebních zdí. Hotovo by mělo být do konce roku 2021.

autoři: Kateřina Kohoutová , mib | zdroj: ČRo Hradec Králové
Spustit audio

Související