Na horách už musíme počítat i se sněhem

21. listopad 2015

Vrcholky Krušných hor pokryl v noci na dnešek sníh. Na Božím Daru klesly teploty pod minus dva stupně a zatímco v nižších polohách pršelo, na horách stráně zakryla vrstva sněhu. Na Klínovci napadlo až kolem pěti centimetrů sněhu.

Nejde ale o první sníh letošní zimy. Poprvé potrápily sněhové přeháňky řidiče 14. října.

Nejvíce sněhu ale napadlo na hřebenech Krkonoš. Například na Labské boudě až 22 centimetrů. Na Lysé hoře v Beskydech leží 15 centimetrů sněhu. V nejvyšších polohách Orlických hor ležela ráno na silnicích slabá vrstva sněhu. A se sněhem ve vyšších polohách by měli řidiči počítat i nadále.
Příští týden bude podle meteorologů chladnější, než je koncem listopadu běžné, pak by měly být teploty nadprůměrné. Srážek bude zřejmě nejméně před polovinou prosince.

Skiareály už se proto intenzivně připravují na zimu. Například v Jizerkách jsou to nejen velké ski areály, ale také malé obecní vleky. Jeden takový mají v Lučany nad Nisou na Jablonecku. Obec ho pronajímá provozovateli vždy na jeden rok. „Díky lyžařskému vleku u koupaliště, si obec může přivydělat do rozpočtu stovky tisíc,“ říká starosta Jiří Řešátko ze Sdružení pro Lučany.

autoři: ces , sas
Spustit audio