Na Frýdlantsku a Novoborsku platí až do jara zákaz vstupu do lesů

3. únor 2018 17:05

Na mnoha místech Libereckého kraje jsou po podzimní i lednové vichřici stále poničené stromy. Hrozí jejich pád a lidem tak nebezpečí vážného úrazu nebo smrti. Zákaz vstupu do lesů proto vydaly radnice ve Frýdlantu a v Novém Boru. Semily naopak znovu otevřely Riegerovou stezku.

Varování před vstupem do lesů vydal Frýdlant už 23. ledna. Nebezpečnou zónu tam vymezili na poměrně rozsáhlém území od severních úbočí Jizerských hor až k polským hranicím. Vstup do lesů je zakázán v prostoru vymezeném státními a místními komunikacemi po trase Heřmanice – Dětřichov – Frýdlant – Raspenava – Krásný Les – Dolní Řasnice – Horní Řasnice – Srbská a následně po státní hranici s Polskem zpět do Heřmanic.

Patří tam tedy nejen lesy v okolí Frýdlantu, ale i lesy v okolí Višňové, Heřmanic, Černous, Bulovky nebo Horní Řasnice. Silný vítr z konce října loňského roku v severní části Frýdlantského výběžku poškodil tisíce metrů krychlových dříví. Další škody pak způsobila vichřice z poloviny ledna.

„V lesích je množství polomů a vývratů, které jsou nestabilní a i bez dalšího podnětu padají a ohrožují návštěvníky lesa. Může přitom dojít i k pádu stromů, u klterých není poškození na první pohled vůbec vidět,“ popsala aktuální stav lesů na Frýdlantsku mluvčí frýdlantské radnice Martina Petrášková. Frýdlant proto zakázal vstup do lesů až do 22. března.

Podobná situace je i na Novoborsku. Radnice v Novém Boru proto až do konce dubna prodloužila zákaz vstupu do lesů v katastru Kamenického Šenova, Polevska a Prysku. Rozhodl o tom tamní odbor životního prostředí. Hlavním důvodem je pokračující odstraňování následků ničivých větrů. Zákaz se nevztahuje na lesníky, myslivce nebo záchranáře.

Zákaz vstupu do lesů naopak neprodloužila semilská radnice. Riegerova stezka je tak od soboty 3. února opět přístupná. Podle předsedkyně Klubu Českých turistů v Semilech Zdeňky Markové je při pohybu na stezce na místě velká opatrnost. A to hlavně kvůli možné ledovce i zbytkům popadaných stromů. Nejlepší je podle ní tam nechodit vůbec.

autor: mib
Spustit audio

Související