Na Císařském kameni vyroste nová rozhledna, původní zbourají

14. květen 2018

Rozhledna na Císařském kameni je významnou turistickou atrakcí. V současné době je ale uzavřená. Místo nákladných oprav původní stavby na místě vyroste nová rozhledna, která by měla být otevřena ještě letos v létě.

Dřevěná rozhledna z roku 2009 prošla v loňském roce pravidelnou kontrolou, při které se ukázalo, že vyžaduje výraznější servisní zásah. „Rozhodli jsme se místo nákladných investic do oprav a krátkodobého prodloužení životnosti původní dřevěné rozhledny pro výstavbu rozhledny nové,“ uvedl starosta Vratislavic nad Nisou Lukáš Pohanka.

Vyhlídková plošina původní rozhledny leží ve výšce 18 metrů. Nová ocelová konstrukce dovolí zvýšit rozhlednu o 3 metry, tedy z původních 18 metrů na 21 metrů. Nabídne tak výrazně lepší výhled do okolí.

Podle starosty roční návštěvnost rozhledny mnohonásobně převyšuje původní odhady. Na vrcholku Císařského kamene dřevěná konstrukce podléhá vlivům počasí. Z toho důvodu bude mít nová rozhledna ocelovou konstrukci s dřevěným opláštěním. Vizuálně bude velmi podobná původní rozhledně.

Výstavba nové rozhledny začne ještě letos a už během léta by na vrchol mohli vystoupat první návštěvníci. „V současnosti děláme vše pro to, abychom stihli novou rozhlednu otevřít ještě v průběhu letošní sezóny,“ doplnil Pohanka.

Vizualizace nové rozhledny na Císařském kameni
autoři: Tomáš Hanzl , reČRoL
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.