Na cestách mezi nebem a zemí, často i hlavou dolů, s akrobatickým pilotem Martinem Šonkou

6. prosinec 2021

Polapit pilota Martina Šonku je těžké. Mám pocit, že je stále někde „v luftu“. I v den vysílání dalšího pokračování pořadu Na cestách s Petrem Voldánem, tedy o mikulášském pondělí 6. listopadu, se možná ještě pohybuje kdesi v Kazachstánu nebo nad touto zemí ve střední Asii.

Proto jsme se s mikrofonem pořadu Českého rozhlasu vydali na Cestovatelský festival do Pardubic. Co víc - s pilotem Martinem Šonkou, vicemistrem světa, mistrem Evropy a České republiky i vítězem série mezinárodních závodů Red Bull Air Race jsme přímo v jednom ze sálů pořídili veřejnou nahrávku festivalové besedy.

A tak uslyšíte i reakce fanoušků charismatického muže, který je také vítězem internetového hlasování rozhlasové soutěže Šarmantní osobnost za rok 2020. Mimochodem - jsem přesvědčen, že i tento titul získal zaslouženě.

Často hlavou dolů

Nebojím se - a to ani v pořadu - označit Martina Šonku za letecké eso. Také o tom pochopitelně je řeč, protože si myslím, že vás zajímá, jaké to je dívat se na svět někdy i v poloze hlavou dolů.

Čtěte také

Akrobatické létání je náročná, ale nepochybuji o tom, že i krásná disciplína. Martin Šonka o létání, náročném trénování, cestách po světě i nad naší republikou umí poutavě vyprávět. Máte se tedy na co těšit.

Dozvíte se ale také, jaké nejmenší a naopak největší letadlo pilotoval. S pomocí hracích karet s vyobrazeními letadel z mého cestovatelského kufříku jsme bavili také publikum na festivalu.

Nahlédli jsme s Martinem Šonkou i do jeho cestovního diáře mezi jihočeským Táborem (kde kousek od husitského města v Sezimově Ústí bydlí) a Pardubicemi, kde nejen vystudoval, ale i školí armádní piloty.

Jak se létá na světové soutěže

Když putují světem běžní cestovatelé, balí si věci obvykle do kufru. Ti co brázdí kontinenty na kole, na motorce nebo v autě se vezou ve svém dopravním prostředku.

Pilot Martin Šonka vám poví, že na kratší vzdálenosti léta svým letadlem jen s malou výbavou, ale jsou destinace po světě, kam jeho soutěžní akrobatický stroj létá jako zavazadlo. Ale povíme si také, jaké to je kličkovat s letadlem mezi ohromnými barevnými jehlany většinou nad řekami uprostřed měst.

I do Dvora Králové

Čtěte také

S Martinem Šonkou se vydáme na cestu i do Dvora Králové, protože tam se narodil a tam se i rád vrací. Navíc jsem při veřejné nahrávce pořadu „Na cestách“ světově uznávaného akrobatického pilota nezaskočil ani malou odbočkou do jihočeské Bechyňské Smolče, odkud pocházel Martinův dědeček.

Nad fotografií statku rodu Šonků jsme si tak připomínali jeho osud. Josefa Šonku v době heydrichiády popravili nacisté v Pardubicích na Zámečku. Ve Dvoře Králové je mu věnován i jeden z Kamenů zmizelých.

Děti pilota na cestách občas spí

„Na cestách“ budeme tentokrát nejen s Martinem Šonkou po různých místech světa, kde pilotoval akrobatická letadla. Cestujeme maličko i jeho soukromím a tak se dozvíte, že i děti pilota už s otcem létají. Prý rády, i když občas brzo usnou. A tatínek, který rád sportuje, je nejen ke sportu vede, ale dokonce je - jako bývalý gymnasta i trénuje.

Pilot Martin Šonka (ilustrační foto)

Jak je vám tedy asi jasné, bude to opět pestré cestování a tak si nás nalaďte na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové nebo Český rozhlas Pardubice. Pořad „Na cestách s Petrem Voldánem“ má svoje pravidelné místo v pondělním čase po 18:00 nebo najdete nahrávku s Martinem Šonkou jako obvykle i v audioarchivu.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související