Na Anifilmu se představila animační, triková a herní studia. Hledali i zájemce o práci, kterých je v oboru nedostatek

7. květen 2023 12:46

V neděli 7. května končí v Liberci Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm. Kromě projekcí, tvůrčích dílen nebo přednášek a besed s autory nabídl také určitou burzu práce s názvem Creatoola Animarket.

Část Liebiegova paláce tak v pátek 5. května zaplnily prezentace uměleckých škol se zaměřením na audiovizuální umění, stejně jako trikových, animačních i herních studií. Představili svojí tvorbu a také hledali zájemce o práci z řad animátorů, výtvarníků nebo programátorů.

„Chybí a myslím si, že lidé budou chybět i do budoucna, protože se objevují nové technologie. Animace jsou stále komplexnější, specializovanější. Zhruba 30 procent našich zaměstnanců jsou cizinci. Běžně relokujeme lidi z Jižní Ameriky, z Asie,“ popsal situaci na trhu práce v oboru počítačové animace Tomáš Chromý ze studia Bohemia Interactive, které se na Anifilmu také prezentovalo.

Studenti českých uměleckých a tvůrčích škol totiž často míří za prací do západních zemí. České školy nestíhají podle předsedy Asociace pro filmovou a audiovizuální výchovu Pavla Bednaříka dovzdělávat dostatečný počet studentů pro toto odvětví. „České školy vychovávají umělce, ale nevychovávají ty řemeslníky pro ten rozvíjející se trh,“ doplnil Bednařík.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související