Muzeum v přírodě Vysočina slaví jubileum. Před padesáti lety přivítal Veselý Kopec první návštěvníky

26. červen 2022

Soubor lidových staveb na Veselém Kopci nedaleko Hlinska slaví letos padesátiny. První návštěvníky přivítal v roce 1972 a od té doby se postupně rozrůstal. Dnes můžete v areálu na pomezí Železných hor a Źďárských vrchů vidět celou řadu roubenek, ale třeba také unikátních technických památek, kterým hrozil zánik a proto byly na Veselý Kopec přemístěny.

Muzeum v přírodě na Veselém Kopci tvoří společně s památkovou rezervací Betlém v Hlinsku Muzeum v přírodě Vysočina, které je součástí Národního muzea v přírodě. Areál na Veselém Kopci považuje řada lidí za skanzen. Muzeum ale navázalo na tradici reálné historické osady Veselý Kopec, kde stálo jen několik chalup, v nichž lidé bydleli do konce 19. století.

Na Veselém Kopci se do dnešních dnů zachovala jedna chalupa historické osady, stavení Pilných čp. 4. Právě to se v roce 1972 stalo základem muzea v přírodě. Vznikla tu první expozice a majitelé usedlosti, manželé Pilní, ochotně nechávali návštěvníky nahlédnout i do svého soukromí. Zakladateli Muzea v přírodě Luďku Štěpánovi by letos bylo 90 let. Pod jeho vedením byla na Veselý Kopec přemístěna celá řada stavení, kterým hrozil zánik.

Unikátní stavby i technické památky

Na Veselém Kopci si můžete prohlédnout přes třicet roubenek a hospodářských objektů, které sloužily drobným zemědělcům od poloviny 19. do poloviny 20. století. Chalupy jsou vybavené dobovým nábytkem a skutečně navozují atmosféru časů dávno minulých.

Nejstarší interiér najdete v usedlosti, která kdysi stávala v Lezníku u Poličky. Ten modernější, přibližně z padesátých let 20. století, představují místnosti ve statku z Mokré Lhoty u Nových Hradů. Na Veselém Kopci uvidíte i několik unikátních technických památek na vodní pohon. Například mlýn, pilu a vodní olejnu, která je dokonce jediným zachovaným objektem svého druhu v Česku.

Pohled na vodní olejnu v Muzeu v přírodě Vysočina na Veselém Kopci

Pohádky a obyčeje

Muzeum v přírodě na Veselém Kopci si oblíbili také filmaři. Natáčela se tu například pohádka Lotrando a Zubejda, Nesmrtelná teta, televizní film Sedmero krkavců nebo pohádka Tři Životy. Na Veselém Kopci vznikly i scény pro známý seriál Cirkus Humberto.

Muzeum v přírodě nabízí po celý rok řadu speciálních programů, které přibližují různé oblasti lidové kultury. Velmi oblíbená je například tradiční masopustní obchůzka nebo ukázky velikonočních obyčejů. Ke stálicím programu patří také Veselokopecký jarmark, Bramborová sobota nebo Vánoce na Veselém Kopci, kdy roubenky ožívají, za stoly i u pecí předvádějí svoje umění dráteníci, perníkáři, hrnčíři nebo tkalci.

Oslavy 50. výročí otevření souboru lidových staveb vyvrcholí 2. července, a to v památkové rezervaci Betlém v Hlinsku. V sobotu 16. a v neděli 17. července se na Veselém Kopci u Hlinska uskuteční Veselokopecký jarmark, pozvání k účasti přijalo několik desítek řemeslníků, včetně výrobců oceněných titulem Nositel tradice České republiky nebo Nositel tradice Pardubického kraje.

Spustit audio