Multivitamíny, které v obchodě neseženete, jsou zadarmo a rostou kolem nás

18. listopad 2020

Nejste si jisti tím, jestli vitamínové tablety z lékárny zlepší vaši imunitu? Nebo už nechcete ve velkém nakupovat drahou zeleninu v supermarketu?  Bylinkářka Radka Svatošová nabízí pár receptů, které vás nebudou nic stát. Jen trochu fyzické námahy v přírodě a chvilka v kuchyni.

Když se budete pozorně rozhlížet kolem sebe, možná si všimnete, že hluchavky kvetou po celý rok. Platí to hlavně pro hluchavku nachovou, jejíž nafialovělé kvítky se dají najít i v zimě. Celé zelené vršky hluchavek jsou dalším hodnotným zdrojem minerálů a vitamínů a mají trochu houbovou příchuť. Můžete je přidávat do polévek, špenátů, rizot a nákypů. 

Po celou zimu najdete v trávnících také malé lístky jitrocelu, bršlice, popence, pampelišky, slézu přehlíženého a spoustu dalších jedlých bylinek. Neváhejte a použijte je v kuchyni.

Říká se, že mráz kopřivu nespálí. Pokud budete v přírodě pozorní, zjistíte, že je na tom hodně pravdy. Droboučké rostlinky kopřiv přečkají zimu ukryté pod suchou natí a suchými listy a vy si klidně hrst můžete nasbírat. Kopřiva obsahuje dvakrát více vitamínu než paprika, která je z pěstovaných zelenin na vitamín C nejbohatší. K tomu má 40 % bílkovin a mnoho dalších vitamínů, minerálů a stopových prvků. Obsahuje mimo jiné velké množství vápníku a železa.

Ptačinec místo ledového salátu

Ptačinec žabinec je úporný plevel. Dá se ale jíst, má lahodnou chuť a křehkost hlávkového salátu

V záhonech i v přírodě po celou zimu najdete ptačinec, jemnou rostlinku, kterou možná většinu roku opomíjíte nebo vytrháváte jako plevel. Je to velká škoda, protože ptačinec má zvlášt v zimě lahodnou chuť a křehkost hlávkového salátu. Oproti salátu má výrazně vyšší množství vápníku, draslíku a železa a navíc spoustu vitamínu C. Ptačinec je zbytečné tepelně upravovat. Obložte si jeho natí chléb nebo ho použijte jako zeleninovou přízdobu k teplým jídlům.

Řeřišnice hořká je milovnice tekoucí vody. Najdeme ji podél potoků a čistých říček. V zimě je to opravdová posila imunity a vitality. Mladé lístky řeřišnice mají pikantní, lehce hořčicovou příchuť a obsahují velké množství silic a vitamínu C. Lístky se mohou jíst syrové. 

Trnkové olivy

Ingredience
  • 1 kg trnek
  • 4 snítky tymiánu nebo rozmarýnu
  • 4 bobkové listy
  • 1 lžička podrceného hřebíčku
  • 1 litr vody
  • 250 gramů soli
  • olivový olej

Postup:
Osolenou vodu s kořením přivedeme k varu a necháme zchladnout. Opláchnuté trnky vložíme do šroubovacích sterilizovaných skleniček a zalijeme slaným nálevem. Skleničky necháme zlehka zavřené a asi čtyři týdny fermentujeme při pokojové teplotě. Nakonec můžeme odlít trochu láku a místo něj do každé skleničky přidat půl decilitru olivového oleje. Hotové trnky uchováváme v chladu. Místo trnek můžeme použít dřínky.

Pokud si poslechnete záznam pořadu, uslyšíte recept na pečený čaj a přírodní černý čaj.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.