MUDr. Jana Berková: Docela nás překvapil letošní stoprocentní nárůst závažných letních úrazů

28. červenec 2021

S jakými úrazy a důsledky nešťastných událostí končí v létě lidé na příjmech urgentní medicíny v nemocnicích? Prázdniny jsou v podstatě ve své polovině, tak jak zatím vypadaly z hlediska lékařů? 

MUDr. Jana Berková, zástupkyně primáře Oddělení urgentní medicíny Fakultní nemocnice v Hradci Králové hovoří v naší radioporadně.

Čtěte také

„Mysleli jsme si, že to bude podobné jako v loňském roce, ale registrujeme nárůst počtu pacientů, kteří vyhledávají a potřebují urgentní péči. Je to jak v trendu úrazů, tak i v jiných zdravotních potížích, jako je například dušnost a bolest na hrudi."

„S nárůstem počtu pacientů se samozřejmě může prodloužit i doba vyšetření a ošetření, což někdo může vnímat negativně, ale s tím se prostě nedá nic dělat."

Jaké je spektrum nejčastějších úrazů?

„Je to v podstatě stále stejné, příčiny letních úrazů zůstávají procentuálně srovnatelné a jsou to nejčastěji pády z výšek, dopravní nehody, tonutí a úrazy z vody, úrazy na trampolínách jsou časté u dětí. Letos jsme ovšem zaznamenali více pacientů se závažným úrazem, kteří vyžadovali podání krevní transfuze. A ten nárůst byl k našemu překvapení stoprocentní vůči loňskému roku."

MUDr. Jana Berková ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Jak reagovat v krizových situacích a kdy je už vhodné volat sanitku?

„Rozhodnutí postiženého nebo jeho okolí je vždy velmi subjektivní. Záleží na tom, jak úraz nebo změna zdravotního stavu konkrétně vypadá. Když to zobecním, tak záchrannou službu je vhodné aktivovat v případě, když dojde k náhlé změně zdravotního stavu."

Když dítě spadne na hlavu, co u něj pozorovat? A kdy volat lékaře?

„Podstatné je zhodnotit výšku, ze které dítě spadlo. Protože nebezpečnou výšku představuje už dvojnásobek výšky dítěte. To znamená, když dítě měří například 1 metr, závažný je pro něj už pád ze 2 metrů."

Čtěte také

„Bezprostředně by nás mělo zajímat, jestli došlo k poruše vědomí, zda tato porucha trvá nebo se vědomí navrátilo do plného stavu. Sledujeme, jestli se mění chování dítěte a odmítá například pití. Dítě v takovém stavu potom vyžaduje vyšetření v nemocnici. Nebo když dojde k poranění kůže a rána musí být sešita."

„Pokud dítě nic takového nevykazuje, tak je možné ho hlídat a pozorovat doma. Mělo by být v klidném prostředí, nekoukat na televizi, nesledovat tablet ani počítač. Chladíme případnou bouli a při změně a zhoršení stavu, například zvracení, tak voláme záchrannou službu nebo vyhledáme ošetření v nemocnici."

Celou radioporadnu s MUDr. Janou Berkovou ohledně urgentní medicíny si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

autoři: Jana Kudyvejsová , baj
Spustit audio

Související