Mrazák jsem vypnula, reguluji bojler, popisuje paní Věra. Denně musí hlídat spotřebu elektřiny

19. červen 2023

Přibývá domácností, kterým po zaplacení všech výdajů nezbývají žádné peníze. Nejvíc jich je v Karlovarském a Ústeckém kraji, kde se to týká 41 procent domácností. Ukazují to nová data z našeho projektu Život k nezaplacení. V reportáži přinášíme příběh paní Věry z Chebska – má 4 děti, jedno je vážně postižené. Aby ušetřila, vypojila řadu spotřebičů a denně sleduje spotřebu elektřiny.

„Denního máme nějakých 12 až 13 kilowatt, noční máme 13 až 14 kilowatt za den,“ popisuje paní Věra, která si hlídá vysokou spotřebu elektřiny. „Máme dost vysoké zálohy a nemůžeme si dovolit ještě tohle překročit.“

Čtěte také

Při fixaci platili tři a půl tisíce, po fixaci šest a půl tisíce. „To bylo málo, tam nám to zvedli na devět a půl tisíce. „Musí se to zvládat, svítit musíte, prát musíte, teplou vodu chcete,“ říká paní Věra, která omezila sušičku, myčku, rychlovarnou konvici, mrazák vypnula, reguluje se bojler.

„Pociťuji, že je všechno ještě dražší, než to bylo. Nakoupíte, máte tři tašky, tři tisíce pryč, ale máte základní potřeby, ten velký nákup bude zase až za měsíc.“ Zdravotnické pomůcky na postiženého syna musí doplácet.

„Fasujeme šest balíků plen jednou za dva měsíce, dřív jsem doplácela 500 korun, teď 1500 korun.“ Pro paní Věru, aby ještě víc ušetřila, jsou také důležité akční ceny, většinu potravin kupuje právě ve slevách.

autoři: Andrea Štromajerová , prh
Spustit audio

Související