Mouční červi jako potravina budoucnosti nebo stále jen mimořádný kulinářský zážitek?
Na Malou Skálu se po pěti letech vrátil extrémní kuchař Milan Václavík a jeho hmyzí speciality přilákaly desítky zájemců. Na Velký hmyzí večer se ochutnat cvrčka nebo saranče vypravil i náš redaktor.
O hmyzu se hovoří jako o potravině budoucnosti, hmyz na talíři ale zatím patří a asi i zůstane mezi mimořádnými zážitky extrémní kuchyně. Jeden takový zážitek si mohli dopřát návštěvníci Velkého hmyzího večeru v Malé Skále. Mouční červi, cvrčkové, sarančata a další hmyzí speciality přitáhly desítky zájemců o extrémní kuchyni.
Specialista na hmyz na talíři, extrémní kuchař Milan Václavík k otázce, jestli se hmyz opravdu stane potravinou budoucnosti, řekl, že podle něj jde o globálnější pohled. Protein, který se získá usušením a namletím hmyzu, by v budoucnu mohl nahradit mléčný protein.
Já myslím, že se to zveličuje, rozhodně se nestane to, že bychom na obědě ve fabrice jedli šváby nebo červy...
Milan Václavík, extrémní kuchař a cestovatel
Milan Václavík ale také upozornil, že konzumace hmyzu představuje i určitá rizika. Pozor by si měli dát hlavně alergici; kdo je například alergický na mořské plody, bude zřejmě alergický i na hmyz. Důležité je také mít na paměti, že na talíř patří pouze hmyz ze speciálních chovů a tepelně upravený.
Obrázky z Velkého hmyzího večera na Malé Skále najdete ve fotogalerii:
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.