Mouční červi jako potravina budoucnosti nebo stále jen mimořádný kulinářský zážitek?
Na Malou Skálu se po pěti letech vrátil extrémní kuchař Milan Václavík a jeho hmyzí speciality přilákaly desítky zájemců. Na Velký hmyzí večer se ochutnat cvrčka nebo saranče vypravil i náš redaktor.
O hmyzu se hovoří jako o potravině budoucnosti, hmyz na talíři ale zatím patří a asi i zůstane mezi mimořádnými zážitky extrémní kuchyně. Jeden takový zážitek si mohli dopřát návštěvníci Velkého hmyzího večeru v Malé Skále. Mouční červi, cvrčkové, sarančata a další hmyzí speciality přitáhly desítky zájemců o extrémní kuchyni.
Specialista na hmyz na talíři, extrémní kuchař Milan Václavík k otázce, jestli se hmyz opravdu stane potravinou budoucnosti, řekl, že podle něj jde o globálnější pohled. Protein, který se získá usušením a namletím hmyzu, by v budoucnu mohl nahradit mléčný protein.
Já myslím, že se to zveličuje, rozhodně se nestane to, že bychom na obědě ve fabrice jedli šváby nebo červy...
Milan Václavík, extrémní kuchař a cestovatel
Milan Václavík ale také upozornil, že konzumace hmyzu představuje i určitá rizika. Pozor by si měli dát hlavně alergici; kdo je například alergický na mořské plody, bude zřejmě alergický i na hmyz. Důležité je také mít na paměti, že na talíř patří pouze hmyz ze speciálních chovů a tepelně upravený.
Obrázky z Velkého hmyzího večera na Malé Skále najdete ve fotogalerii:
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.