Motorkáři zlepšovali své dovednosti na okruhu v Sosnové

3. srpen 2020

Začaly kurzy Učme se přežít zpožděné kvůli koronavirové přestávce. Akce je určená hlavně začínajícím motorkářům.

Česká republika eviduje více než milion registrovaných motocyklů,“ říká ředitel dopravní policie Jiří Zlý s tím, že motocykly jsou v posledních letech cenově dostupné stále větší skupině obyvatel.

„Z devadesáti procent ti lidé opravdu neumějí své motorky ovládat,“ konstatuje hlavní instruktor projektu Učme se přežít Vladimír Mašek. „Sám jsem k tomu dorostl a neříkám o sobě, že umím motorku ovládat. Největším problémem je hlava, psychika motorkáře. Je velmi snadné nechat se tím pocitem opít a jet jako šílený,“ varuje.

Motorkáři na okruhu v Sosnové jsou rozdělení do několika skupin. „Nikdy člověk neumí všechno,“ shrnul svou motivaci k účasti na kurzu Zbyněk Voříšek z Hradce Králové. „Za sebou máme osmičky, to znamená zatáčení v malé rychlosti, což bývá problém. Čeká nás ještě vyhýbání překážkám a udržování stabilní nízké rychlosti, “ popisuje některé z absolvovaných aktivit.“

Součástí kurzu je i zdravověda. Motorkáři nacvičovali také nepřímou masáž srdce. K správnému rytmu je měla dovést vánoční píseň Rolničky, rolničky. „Jen si ji opravdu nezpívejte, ať stačíte s dechem,“ usmívala se Yvona Bejblová z libereckého Červeného kříže.

Podle manažera projektu Jana Poláka loni za řídítky motocyklu přišlo v České republice o život třiadvacet jezdců ve věku do 35 let. Dalších sto osmnáct se vážně poranilo. Část kurzů je zdarma díky podpoře od Libereckého kraje.

Poslední letošní kurzy jsou v Sosnové vypsané na 15. a 16. srpna.

autoři: Jiří Jelínek , Redakce ČRo Sever
Spustit audio

Související