Motorkáři zahájili letošní sezonu, v Železném Brodě jejich strojům požehnal kněz

Motorkáři v Libereckém kraji zahájili novou sezonu. Aby měli štěstí a z vyjížděk se vždycky v pořádku vrátili, požehnal v sobotu 7. května v Železném Brodě jejich strojům kněz.

Na tradiční motorkářskou mši přijeli účastníci z Česka i ze zahraničí. V Železném Brodě tak lidé mohli obdivovat například choppery, silniční motorky, východoněmecké MZ, i legendy jako Jawa Pionýr.

„Děláme to každý rok v tenhle stejný datum. Podpoříme kostel, i když tady je málo věřících, ale je to taková tradice. Už to děláme nějakých čtrnáct patnáct roků,“ uvedl hlavní organizátor motorkářské akce Milan Šimek.

V železnobrodském kostele svatého Jakuba Většího požehnal nablýskaným strojům kněz, po mši se pak jejich majitelé vydali na spanilou jízdu Pojizeřím včetně takzvaných železnobrodských zatáček na silnici číslo 10. Ty totiž patří co do počtu nehod motorek v Libereckém kraji k nejrizikovějším.

Akce tak měla mimo jiné upozornit mladé motorkáře, aby při jízdě nepřeceňovali své schopnosti.

„Oni mají silné motorky, dneska ta motorka má strašný výkon. Na tom se musí naučit jezdit, měli by si spíš zaplatit lekce na okruhu, a ne na to hned sednout s tím, že třeba v Loužnici jsou pěkné zatáčky, tak tam jedeme. No a skončí pod svodidly,“ vysvětlil Milan Šimek.

autoři: Michal Jemelka , reČRoL
Spustit audio

Související