Most: Průzkum městské policie ukázal, že se lidé v některých částech města necítí bezpečně

15. leden 2019

Mostečané se necítí bezpečně v některých částech města, a taky v autobusech a tramvajích MHD. Vyplývá to z průzkumu pocitu bezpečí, který provedla městská policie v Mostě na přelomu loňského a letošního roku.

Výsledky průzkumu, kterého se zúčastnilo víc než 600 respondentů, městská policie postupně analyzuje. Už teď je ale jasné, že ve srovnání se stejným průzkumem provedeným před rokem, se pocit bezpečí u lidí mírně zvýšil.

Nejhůř z průzkumu pocitu bezpečí vycházejí parky a čtvrti označené podle čísel popisných jako „stovky“ a „sedmistovky“. Žijí tam většinou sociálně slabí.

Stejný průzkum jako na přelomu loňského a letošního roku provedla městská policie i na konci roku 2017. Prozatímní výsledky ukazují, že se vnímání bezpečí ve městě mírně zlepšilo.

Podle průzkumu se Mostečané necítí bezpečně v MHD

Výsledky ankety poukázaly nově ale na výrazně snížený pocit bezpečí v městské hromadné dopravě.

„Vyšlo nám, že se lidé v MHD bezpečně necítí. Budeme to řešit s dopravním podnikem a pokusíme se navrhnout nějaké řešení,“ slibuje ředitel mosteckých strážníků Jaroslav Hrvol.

Podle dopravního podniku měst Mostu a Litvínova mohou za snížený pocit bezpečí v tramvajích a autobusech časté hádky cestujících s revizory, které nejednou skončily loni napadením. Na jaře loňského roku také kdosi pokládal na tramvajové koleje kameny.

„Nějaký incident se občas objeví v podobě slovního, nebo i fyzického napadení našich revizorů. Co se týče bezpečnosti tramvajového provozu, tak jsme jednu dobu s městskou policií řešili kameny v kolejišti dole u stovek. Městská policie tím směrem natočila i kameru, od těch dob k žádnému incidentu nedošlo,“ doplňuje ředitel dopravního podniku Daniel Dunovský.

Až budou výsledky aktuálního průzkumu pocitu bezpečí v Mostě vyhodnoceny, podnikne městská policie další kroky.

Další průzkum chystá městská policie zase na konec tohoto roku.

autor: jbe
Spustit audio

Související