Morava po tornádu: Liberečtí hasiči poslali záchranný tým, instituce i jednotlivci organizují pomoc

25. červen 2021, aktualizováno

Jižní Moravu včera zasáhla silná bouře s krupobitím a tornádem. Vyžádala si nejméně 5 obětí, zraněných jsou stovky lidí. Vítr poničil také mnoho domů. Bezprostředně po katastrofě se také spustila vlna solidarity, jednotlivci posílají dary, některé organizace vyhlásily veřejné sbírky. Jednou z nich je Nadace Via. Jakým způsobem můžete přispět na pomoc postiženým oblastem?

Čtěte také

Na jižní Moravě pokračují pátrací a vyprošťovací práce po včerejší silné bouři s krupobitím a tornádem, která za sebou zanechala nejméně 5 mrtvých, stovky zraněných a stovky lidí bez střechy nad hlavou.

Záchranáři z Liberce

Václav Vančura (vlevo) a Pavel Málek na letišti

Hasiči z Libereckého kraje vyslali do postižené oblasti tříčlenný záchranný tým, který působil loni v létě v Libanonu při vyhledávání lidí v troskách po dvou explozích v bejrútském přístavu. V týmu jsou dva kynologové se psy a statik, České tiskové kanceláři to řekl krajský mluvčí hasičů Jakub Sucharda. Jde o skupinu, která působí v rámci speciálního týmu hasičů USAR. „S další pomocí se čeká na to, co vzejde z dnešní mimořádné rady Libereckého kraje a jakou formou ji budeme poskytovat. Jinak reagujeme na to, co je vyžadováno. Pomoc je koordinována, aby byla co nejúčinnější," dodal Sucharda.

Jak pomoct tornádem postižené Moravě

Největší škody jsou v obcích Hrušky, Moravská Nová Ves, Lužice a Mikulčice. Postiženým oblastem začali lidé a různé organizace posílat peníze.

Jednu z prvních sbírek vyhlásila například Nadace Via, která se dobročinným aktivitám věnuje už víc než 20 let. Jak můžeme do sbírky přispět, jsme se zeptali mluvčí Nadace Via Hany Sedlákové, poslechněte si to.

Sbírka - dárcovská kampaň pomůže zasaženým obcím, lidem a komunitám, aby se s tragédií dokázali lépe vyrovnat. Vaše dary následně rozdělí na řešení následků katastrofální bouře, která po sobě zanechala několik zcela zpustošených vesnic.

Humanitární sbírku vyhlásil také Český červený kříž v Liberci. Od 13 hodin můžete do sídla oblastního spolku nosit především pracovní nářadí, jako jsou lopaty, hrábě, rukavice, pytle, ale také úklidové a dezinfekční prostředky, balenou vodu nebo hygienické potřeby.

Materiální pomoc organizuje také Oblastní spolek Českého červeného kříže v Jablonci nad Nisou. 

autoři: Iveta Kalátová , Michal Balák , reČRoL | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související