Mobilní očkovací týmy jedou dál: Zájemci se nemusí registrovat, stačí občanka a karta pojišťovny

24. srpen 2021 10:49

Za zájemci o očkování proti covidu-19 ve vzdálenějších místech Libereckého kraje 24. srpna znovu vyrazily mobilní týmy. Premiéru už mají za sebou v předchozím týdnu v okolí Ralska na Českolipsku. Kam vyjedou dál, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

První zastávku mají týmy 24. srpna ráno v Novém Městě pod Smrkem. Do seniorského klubu v tamní knihovně dorazily na 9. hodinu. V 11:30 mají možnost nechat se očkovat proti koronaviru přímo na místě lidé z obce Bulovka a okolí. Odpoledne ve 14 hodin dorazí sanitka, kterou zajišťuje tým krajské záchranky, do Višňové. V obou obcích se bude očkovat na obecním úřadu.

Objednání není nutné

Liberecký kraj po dohodě s vedením obcí změnil systém. Původně se museli lidé hlásit dopředu a mělo jich být nejméně 20. Nově už kraj vyšle sanitky na místo v předem domluvený čas a pak už jen záleží na samotných lidech, jestli přijdou, „Rozhlásili jsme to, vyrobili jsme informační plakáty; nepodmiňovali jsme to tím, že nejprve seženeme lidi a až potom objednáme očkovací tým,“ vysvětlil nezávislý starosta Višňové na Frýdlantsku Tomáš Cýrus.

Možnost nechat se očkovat proti covidu-19 v místě bydliště budou mít i lidé žijící v okolí Nového Boru. Tam budou případné zájemce svážet do novoborského očkovacího centra v tamním divadle dobrovolní hasiči. I tam se bude od 24. srpna očkovat bez předchozí registrace.

Čtěte také

Zájemcům o očkování proti koronaviru stačí občanský průkaz a kartička zdravotní pojišťovny. Očkuje se vakcínou Janssen od firmy Johnson a Johnson, které stačí jen jedna dávka. Vakcínu mohou dostat jen lidé starší 18 let. Děti a mladiství musí do očkovacích center nebo k lékaři. Očkovat se v očkovacích centrech nemocnic mohou jen ve vybraných časech, protože u očkování musí být dětský lékař. Děti starší 16 let mohou do očkovacích center přijít i bez registrace.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související