Mladí hokejisté – mezi nimi i tři z Liberce – přivezli zlato z olympiády mládeže

22. únor 2019 10:13

Hokejová reprezentace do 17 let vybojovala zlato na Evropském olympijském festivalu mládeže (EYOF). Na turnaji v Bosně a Hercegovině dres národního týmu oblékli i tři hráči liberecké juniorky – gólman Pavel Čajan, obránce Jan Hampl a útočník Jan Cikhart.

Trojice reprezentující na turnaji české a také liberecké barvy patří k velkým nadějím. V osmé třídě pomohli tito hokejisté například Bílým Tygrům k žákovskému titulu. „Jsme pyšní na to, že je tu máme. Prošli naší akademií a myslím, že brzy budou hrát seniorský hokej – kromě brankáře si to oba kluci vyzkoušeli, dobře zapadají do naší tygří cesty,“ říká na adresu šestnáctiletých hokejistů Pavla Čajana, Jana Hampla a Jana Cikharta manažer liberecké mládeže Jiří Bermann. 

Zlatá medaile Čechů z EYOF 2019 v Bosně a Hercegovině

V Sarajevu museli Češi přehrát tři soupeře. „První zápas jsme hráli proti Rusku, hodně jsme se na ně namotivovali, nakonec jsme je porazili dva jedna. Druhý zápas byl proti Švýcarům a ve finále proti Bělorusům,“ popsal zlatou cestu na Evropském olympijském festivalu mládeže v Sarajevu obránce Jan Hampl. Atmosféru a samotný turnaj si hráči pochvalovali.

Oslavy na ledě, v kabině i na hotelu

„Byl to největší zážitek, atmosféra byla skvělá, to nás hodně podporovalo a dotáhlo nás to k vítězství,“ přidal své postřehy brankář zlatého olympijského výběru Pavel Čajan. Po vítězství nad Běloruskem čeští hokejisté převzali zlaté medaile a také pohár připomínající vítězství na prestižním klání.

„Slavili jsme celkem dlouho – na ledě, po zápase v kabině i na hotelu. Druhý den jsme se šli s klukama podívat na biatlon, pořádně jsme si to užili,“ doplnil poslední z trojice libereckých hokejistů, útočník Jan Cikhart. Úspěch na olympiádě by měl být zároveň pro ostatní hráče Bílých Tygrů motivací.

autor: Pavel Petr

Související