Mladcovská skalka u Zlína je zajímavým útvarem uprostřed lesa. Na její vrchol vedou vytesané schody

17. leden 2021

Mladcovská skála patří mezi nejhezčí skalní útvary Mladcovských vrchů u Zlína. Skála se nachází uprostřed lesa, je vysoká zhruba šest metrů a na její vrchol vedou schody vysekané rovnou do kamene.

Mladcovské skalce se také říká Čertův kámen. „Dokonce i nejvyšší vrchol Zlínského kraje se jmenuje Čertův mlýn. Čerti jsou u nás zkrátka velice populární. Nejvíce čertovských tradic najdete na Valašsku,“ říká Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy. Podle jeho slov se prakticky každému zvláštnímu kameni říká Čertův.

K Mladcovské skalce nevede žádná turistická značka, přesto je přístup k ní poměrně snadný. Stačí, když se vydáte od točny městské hromadné dopravy v Mladcové u Bartošova domu po silnici směrem ke hřbitovu a potom dále do lesa. A protože skalka leží v nadmořské výšce 423 metrů, čeká vás i trocha stoupání.

Mladcovská skála u Zlína

„Kdysi skalka sloužila jako rozhledna, nebo vyhlídkové místo, protože jsou do ní vysekány stupně. Když jsme byly malé děti, tak nám dospělí říkali, že to tam vysekali Němci, aby si tam mohli zřídit protileteckou pozorovatelnu. Zda je to pravda, ale nevím,“ říká Zdeněk Urbanovský.

A pokud byste z Mladcovské skály nechtěli jít zpátky stejnou cestou, nabízí se pěkná procházka kolem Zboženských rybníků. Rybníky leží na místě, kde dříve stávala osada Zbožná, kterou vypálili husité. Svého času tam dokonce měla firma Baťa rekreační středisko pro své zaměstnance.

autor: Saskia Mišová
Spustit audio